Oxford Business Group. Angajatii din sectorul privat sunt cei mai mult afectati de inflatie
Foarte putini analisti financiari mai cred in tinta ratei anuale a inflatiei de 7%. Ea ar deveni tangibila totusi numai cu pretul foarte mare platit de economie (in special de exportatori), al aprecierii majore a leului, spune un studiu recent al Oxford Business Group (OBG). Banca nationala (BNR) a reusit sa combata efectele negative pe care le-ar fi putut avea liberalizarea contului de capital (potentialele intrari si iesiri bruste de capital speculativ). Acum, ea trebuie sa se gandeasca in prezent la combaterea inflatiei, si in consecinta la o crestere a dobanzii de interventie ajunsa azi la 7,96%. Pe de alta parte, descresterea accelerata a ratei dobanzii de interventie a creat un exces de lichiditate in piata, care ar putea fi combatut printr-o majorare a ratei dobanzii de interventie, concluzioneaza analistii citati de OBG.

Cresterea ratelor dobanzilor bancare la depozitele in lei va fi probabil solutia necesara evitarii unor rate ale dobanzilor real negative (mai mici decat inflatia). Totodata, cresterea dobanzilor va trebui sa aiba loc, intrucat nivelul de apreciere a leului fata de celelalte valute nu va fi si suficient pentru a combate de unul singur impactul cresterii inflatiei, spune studiul OBG.


O inflatie mare ar scumpi creditele si ar lovi salariatii din sectotorul privat

In acelasi timp, analistii cred ca estimarile unei rate a inflatiei anuale mai mari vor determina creditele in lei sa devina mai scumpe si cu un grad mai ridicat de risc. Pana in prezent bancile au mentinut ratele dobanzilor la credite la un nivel crescut pentru a maximiza profitul, in pofida scaderii agresive a dobanzii de interventie operate de BNR. Totodata, cererea pentru creditele in valuta a crescut, lasand descoperit total nivelul refinantarii in lei pe termen lung. Prin urmare, se creeaza o problema de disproportie valutara, intrucat lumea prefera sa se imprumute de la banci in moneda straina si sa efectueze depozite in lei.

Din punct de vedere social, cel mai tare afectati de cresterea inflatiei sunt angajatii din sectorul privat, care au inca salariile exprimate intr-o moneda straina, neindexate cu inflatia, spun specialistii OBG. In vreme ce in trecut deprecierea nominala a leului in comparatie cu dolarul sau cu moneda euro reusea sa calmeze rata de crestere a inflatei, aprecierea nominala a leului din ultima perioada (n.r. - incepand cu noiembrie 2004), coroborata cu inflatia, a erodat puterea de cumparare a angajatilor cu pana la 20%.

Chiar daca autoritatile spun ca aprilie a fost o luna nerelevanta pentru restul anului si cred in tinta de 7% a inflatiei, unii analisti au declarat OBG ca se tem de o revenire a inflatei anuale chiar peste 10%. Totul vine pe un fond de schimbari drastice ale pietei monetare greu de inghitit: Schimbarea politicii monetare de anul trecut a fost destul de tarzie, si prin urmare avem doar doi ani pentru a digera toate schimbarile inainte de accederea in UE, a declarat OBG presedintele HVB Bank Dan Pascariu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri