Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca deficitul bugetar, pentru anul acesta, va ramane la nivelul programat de 2,8% din PIB si ca ii va trimite comisarului pentru afaceri economice Joaquin Almunia o scrisoare in care ii va explica ca situatia de exceptie in care se afla Romania din cauza celei mai grave secete din ultimii 60 de ani necesita sume suplimentare in agricultura. Tariceanu a adaugat ca spera ca deficitul sa fie sub 2,8% din PIB la inchiderea exercitiului bugetar anual. Guvernul a agreat, miercuri, "politic" prima rectificare bugetara din 2007, urmand ca joi sa o si aprobe, anunta NewsIn.

In urma cu o saptamana, ministrul finantelor, Varujan Vosganian anunta ca deficitul bugetar va fi redus de la 2,8% din PIB la 2,6%, potrivit metodei de calcul pe baza cash utilizata de Finante, astfel incat si in baza ESA 95 (Sistemul European de Contabilitate), folosit de statele membre, acesta sa se mentina sub 3% din PIB, plafonul admis prin criteriile economice din tratatul de la Maastricht.

In prognoza economica de primavara, dar si in Raportul privind Finantele Publice din iunie, Comisia Europeana a estimat un deficit bugetar pentru Romania de 3,2% din PIB. Comisarul pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat ca forul european ar putea declansa, in aceste conditii, procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei.

Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si a platilor bugetare timp de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare in cazul in care nu se constata imbunatatiri ale politicii bugetare. Procedura se declanseaza prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. De asemenea, Consiliul realizeaza calendarul de monitorizare in cadrul procedurii, precum si termenele pentru evaluare.

Citeste si:

Decizia se ia in cel mult trei luni de la momentul in care guvernele raporteaza rezultatele exercitiilor bugetare, respectiv dupa 1 martie si 1 septembrie in fiecare an. Dupa decizie, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie facute actiuni de corectare a deficitului.

Daca statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia Consiliului, dupa zece luni, va suporta sanctiuni financiare. In prima faza, sanctiunile sunt sub forma unui depozit fara dobanda in contul Comisiei Europene. Suma are doua componente. Una dintre componente este echivalentul a 0,2% din PIB, iar cealalta este variabila si este legata de marimea deficitului. Ulterior, anual, Consiliul poate lua noi decizii de intensificare a sanctiunilor. Astfel, acesta poate cere formarea unui depozit suplimentar, dar fara ca suma toala anuala sa depaseasca 0,5% din PIB. Depozitul se transforma in amenda in cazul in care deficitul nu este corectat in cel mult doi ani.

Conform versiunilor actualizate ale programelor de stabilitate si convergenta, din iunie 2007, cinci tari (Ungaria, Portugalia, Polonia, Cehia si Romania) ar urma sa inregistreze deficite de peste 3% din PIB, pana la sfarsitul anului 2008.