Turcia acuza Romania, Bulgaria si Rusia ca polueaza Marea Neagra prin aruncarea deseurilor medicale, industriale si casnice pe tarmuri, relateaza cotidianul Today\'s Zaman citat de NewsIn.
Cele trei tari arunca deseurile pe malurile Marii Negre, dar afirmatia este valabila si in cazul oraselor turce de pe litoralul Marii Negre, Zonguldak si Giresun, in timp ce deseurile din Ordu, Trabzon si Akçaabat sunt aruncate langa raurile Melet, Değirmendere si Söğütlü. Deseurile din Sinop sunt aruncate in padure.

Poluarea este atat de intensa de-a lungul tarmurilor incat portiuni din tarm nu mai pot fi folosite, asa cum se intampla la Samsun. in pofida eforturilor municipalitatii din Çınarlık de a pastra plaja curata, situatia nu se schimba. Mesajele catre autoritatile locale de mediu nu au dat rezultate.

Primarul din Çınarlık, Nihat Soguk, a spus ca problema poate fi rezolvata daca se actioneaza in colaborare cu alte orase din zona de coasta. Directorul departamentului pentru mediu si paduri din Samsun, Kadir Kılınç, a declarat ca va demara o ancheta privitoare la aceasta poluare, idee sustinuta de directorul regional din Samsun pentru sanatate, Mehmet Kılınç, care a spus ca cei care vor fi surprinsi aruncand deseuri pe maluri vor fi penalizati.

Presedintele Asociatiei Prietenii mediului, Hale Ozen, a declarat ca poluarea de la Marea Neagra s-a intensificat vizibil. "Gunoiul, deseuri industriale si medicale lasate pe tarmuri constituie cea mai presanta problema in acest moment. Este absolut necesar sa oprim urgent poluarea, pentru ca, in caz contrar, vom pierde Marea Neagra si tarmurile sale", a subliniat el.

Ministrul pentru Mediu si Paduri, Osman Pepe, a lucrat cu ministrii pentru mediu din 16 tari in vederea elaborarii unui document pentru o actiune comuna rapida, care subliniaza necesitatea opririi poluarii de la Marea Neagra.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
UE a produs anul trecut lumanari in valoare de 1,638 mld. euro