Romania se situa anul trecut pe penultimul loc in Uniunea Europeana (UE) cu 38% din nivelul mediu de bunastare al blocului comunitar, exprimat in produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, potrivit unor date publicate de biroul statistic european Eurostat.
Astfel, in 2006 PIB-ul Romaniei la paritatea puterii de cumparare era de 192,96 miliarde euro, care corespunde unei valori de 8.900 de euro pe locuitor. Aceste cifre plaseaza Romania pe locul 26 (penultimul) in randul statelor memnre ale UE, care aveau o medie a PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare de 23.600 euro, potrivit datelor Eurostat citate de NewsIn. Romania depasea la acest indicator doar Bulgaria, cu 8.800 euro/locuitor la paritatea puterii de cumparare sau 37% din media UE.

Dintre cele trei state candidate la aderare, Croatia se situa in 2006 la 50% din media bunastarii din UE, in timp de Turcia era la 29% din acest nivel, iar Macedonia la 27%.

Cea mai prospera tara membra a blocului comunitar era anul trecut Luxemburg, cu 180% peste nivelul mediu al PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare al UE. Urmatoarele tari in clasamentul bunastarii erau anul trecut Irlanda (cu 44% peste media UE), Olanda (31% peste media UE), Austria (29% peste medie) si Danemarca (27% peste nivelul mediu din UE). In apropierea mediei europene se situau anul trecut Italia (cu 4% peste media UE 27), Spania (cu 2% peste aceeasi medie) si Cipru (94% din media UE 27), potrivit estimarilor Eurostat.

Dintre tarile din fostul bloc socialist, Slovenia era anul trecut cea mai prospera tara, situandu-se la 87% din media UE, urmata de Republica Ceha (79%), Estonia (67%), Ungaria (66%) si Slovacia (63%). Lituania era anul trecut la 58% din media europeana, Letonia la 56%, in timp ce Polonia, antepenultima tara in clasamantul UE, era la 53% din media blocului comunitar.

In termeni nominali, PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 97,1 miliarde euro (342,4 miliarde lei), care corespunde unui nivel de 4.500 euro/locuitor (penultimul loc in UE), in timp ce Bulgaria se situa tot pe ultimul loc, cu PIB de 25,1 miliarde euro (3.300 euro/locuitor).

Paritatea puterii de cumparare se determina pe baza diferentelor de preturi intre tari. Astfel, un euro la paritatea puterii de cumparare (sau standard al paritatii de cumparare - PPS) permite cumpararea aceleiasi cantitati de bunuri sau servicii in oricare din tarile analizate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri