Majorarea accizei la tigari, decisa de guvern, va duce la o crestere medie cu 0,2-0,3 lei a pretului cu amanuntul pentru un pachet de tigarete. Veniturile suplimentare care vor fi colectate la buget, in a doua jumatate a anului, vor fi de 417 milioane lei, informeaza un comunicat al guvernului, citat de NewsIn.
Acciza totala pentru tigarete, care va intra in vigoare la 1 iulie 2007, va fi formata dintr-o acciza specifica de 20,89 euro pe o mie de tigarete, la care se adauga 27% asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul.

Codul Fiscal prevede ca accizele pentru o mie de tigarete sunt de 34,5 euro si vor creste la 41,5 euro, la 1 iulie 2007. Nivelul accizelor totale este stabilit prin hotarare de guvern, emisa inaintea fiecarei majorari, care, de regula, are loc de doua ori pe an, la 1 ianuarie si 1 iulie.

Acciza totala pentru tigarete se stabileste prin insumarea accizei specifice si a celei ad valorem, dar nu poate fi mai mica decat acciza minima. Daca suma dintre acciza specifica si cea ad valorem este mai mica decat acciza minima, se plateste acciza minima. Acciza minima inseamn„ 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta si se stabileste semestrial prin ordin al ministrului finantelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
JTI: Activistii anti-tutun au inundat spatiul public cu date ireale