Tarifele reglementate la electricitate pentru populatie vor fi pastrate pana in 2010, chiar daca piata de energie se deschide complet la 1 iulie 2007, a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintele ANRE, Nicolae Opris.
"Am dat recent o decizie de prelungire a contractelor reglementate pana in 2010, deci pana in acel an noi intentionam sa mentinem tarifele reglementate. Ne vom stradui ca in aceasta perioada, pana in 2010, sa gasim formule in care sa stimulam trecerea in eligibilitate a consumatorilor casnici, pentru ca reglementatorul trebuie sa dispara, iar preturile vor fi fixate de piata", a spus vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, ANRE are sarcina de a se asigura ca, la acel moment, piata este destul de matura si de competitiva pentru a prelua aceste sarcini.

Nicolae Opris a aratat ca, desi de la 1 iulie, piata de energie electrica va fi complet liberalizata, furnizorii de energie nu vor veni, in urmatoarele luni, cu prea multe oferte, din cauza secetei si a lipsei de energie ieftina din piata. "Abia din toamna, cand resursele de energie hidro vor reveni la normal, iar reactorul 2 de la Cernavoda va fi pus in functiune, pretul pe piata libera va scadea", considera Opris.

Potrivit acestuia, furnizorii vor incepe sa vina cu oferte atractive pentru clientii casnici, cu preturi mai mici decat tarifele reglementate. "Ne asteptam ca, cel putin in prima faza, acele preturi sa fie mai mici decat cel reglementat, pentru ca altfel nu va fi stimulativ pentru consumatorii casnici sa devina eligibili, in timp ce consumatorii care raman la furnizorii de acum vor pastra tarifele reglementate", a explicat oficialul ANRE.

In opinia sa, principalul avantaj al liberalizarii pietei de energie este faptul ca orice consumator isi poate alege furnizorul, iar cresterea abuziva a preturilor va fi imposibila, insa acest proces are si dezavantaje. "Cand alegi, risti. Daca, din diverse motive, un furnizor nu-si va mai putea onora contractele, consumatorii lui vor fi transferati furnizorului de ultima optiune, care va livra energia la un pret mai mare", a mai spus Opris.

Acesta a explicat ca furnizorul de ultima optiune este o conditie obligatorie pentru liberalizarea pietei, pentru ca alimentarea cu energie a populatiei sa nu fie pusa in pericol. "Cel putin pentru consumatorii casnici, o forma a tarifului reglementat, nu neaparat in forma actuala, se va mentine pana cand ultimul consumator casnic va decide sa intre in eligiblilitate. Ei se vor bucura de protectie din partea reglementatorului, pentru ca altfel exista riscul sa fie expusi unor abuzuri si nu au pregatirea tehnica si juridica pentru a se putea apara in fata unui mare furnizor", a punctat Opris.

Pietele de electricitate si gaze naturale se deschid integral duminica, autoritatile dand astfel posibilitatea tuturor consumatorilor de a-si alege singuri furnizorii, potrivit unei hotarari de Guvern, publicate in Monitorul Oficial. "Incepand cu data de 1 iulie 2007, piata de energie electrica si piata de gaze naturale se deschid integral pentru toti consumatorii", mentioneaza hotararea Executivului, aprobata saptamana trecuta. Odata cu Romania, alte 13 state membre ale Uniunii Europene isi vor deschide la 1 iulie 2007, pietele de energie electrica si de gaze naturale.

In prezent, gradul de deschidere a pietei de electricitate este de 83,5% insa practic piata este deschisa in proportie de circa 50%, adica exista consumatori care nu-si exercita dreptul de a-si alege singuri furnizorul. In ceea ce priveste piata de gaze naturale, gradul de liberalizarea a acesteia este in prezent de 75%, dar in mod real deschiderea este de circa 55%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri