Guvernul a majorat deficitul bugetului de stat cu 495 milioane lei, la rectificarea de joi, si a majorat veniturile Fondului de sanatate cu aceeasi suma, pentru a mentine in acest fel soldul bugetului general consolidat, programat la un deficit de 2,8% din PIB.
Prin rectificarea bugetara aprobata in sedinta de guvern de joi, guvernul a estimat ca bugetul de stat va incasa mai mult, in acest an, cu 1,9 miliarde lei fata de programarea initiala din legea bugetului, anunta NewsIn. Sumele suplimentare pe care le va atrage bugetul de stat, in a doua jumatate a anului, vor fi de un miliard lei din impozitul pe profit si 900 milioane lei din dividende. Alte 446,7 milioane lei, provenite din donatiile UE prin facilitatea Schengen, vor majora veniturile bugetare. In total, veniturile bugetului de stat vor creste cu 2,34 miliarde lei, in al doilea semestru.

Guvernul a taiat o serie de cheltuieli, din cele deja programate pentru acest an, in scopul de a mentine deficitul in parametrii anuntati. Fondurile alocate Ministerului Apararii se diminueaza cu 250 milioane lei, cele ale Ministerului Mediului cu 108,8 milioane lei si ale Ministerului Transporturilor cu 202 milioane lei. De asemenea, cheltuielile Ministerului Economiei si Finantelor scad cu alte 200 milioane lei si ale Agentiei Sanitare Veterinare cu 75 milioane lei. Prin reducerea cheltuielilor, guvernul a mai obtinut suma de 837 milioane lei.

O serie de institutii au primit bani in plus, la rectificare. Cele mai mari sume au fost alocate Ministerului Agriculturii, 1,93 miliarde lei, Sanatatii, 355 milioane lei, Economiei si Finantelor, 553 milioane, SRI, 110 milioane, Interne, 101 milioane lei si SRTV, 68,7 milioane. Potrivit ordonantei de urgenta, cheltuielile au fost majorate cu 2,041 miliarde lei.

Guvernul a mai operat o serie de modificari in bugetele unor institutii, prin realocarea unor sume la alte capitole de cheltuieli.

Potrivit ordonantei, deficitul bugetului de stat creste cu suma de 495 milioane lei. Pentru echilibrarea soldului bugetului general consolidat, ordonanta stabileste majorarea veniturilor Fondului unic de sanatate cu 500 milioane lei.

Guvernul a aprobat, joi, prima rectificare a bugetului in 2007, mentinand deficitul la 2,8% din PIB, in ciuda averismentului Comisiei Europene ca ar putea declansa o noua procedura de infrigement impotriva Romaniei din cauza deficitului excesiv. Potrivit criteriilor economice agreate in tratatul de la Maastricht de catre statele membre, deficitul bugetar anual trebuie sa fie de cel mult 3% din PIB. Comisia a estimat ca deficitul bugetar al Romaniei va fi de 3,2% din PIB in 2007, dar si in 2008, nivel considerat excesiv intrucat depaseste plafonul de 3%. Premierul Tariceanu a justificat mentinerea deficitului programat prin nevoia de cheltuieli in agricultura cauzate de seceta.

In urma cu o saptamana, ministrul finantelor anunta ca deficitul bugetar va fi redus de la 2,8% din PIB la 2,6%, potrivit metodei de calcul pe baza cash utilizata de Finante, astfel incat si in baza ESA 95 (Sistemul European de Contabilitate), folosit de statele membre, acesta sa se mentina sub 3% din PIB, plafonul admis prin criteriile economice din tratatul de la Maastricht.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a dat asigurari, dupa rectificarea bugetului, ca angajamentul guvernului ramane un deficit de 3%, iar o corectare a acestuia va avea loc la urmatoarea rectificare bugetara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri