5 Aprilie 2024

Boloș, în ceață cu privire la creșterea prețurilor: Este o enigmă



La scurt timp după ce Marcel Boloș declara că a cheltuit 500 de lei la cumpărături, susținând că prețurile sunt „foarte ridicate”, ministrul consideră o enigmă situația din prezent care permite ca în Italia, Spania, dar și în alte țări din Europa cu o putere de cumpărare superioară României unele produse ce fac parte din coșul minim de consum să fie mai ieftine.

Boloș nu poate explica nivelul ridicat al prețurilor din România, în contextul în care - cel puțin în cazul anumitor produse de larg consum - ele sunt peste ceea ce găsim în piețe sau magazine din alte state europene mai bogate. Invitat la Digi 24, acesta a declarat, însă, că fără măsurile de plafonare aplicate de Guvern, situația ar fi fost chiar mai rea.

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica de ce prețurile au ajuns să fie destul de ridicate în România la produsele alimentare și la cele provenite din gospodăriile individuale ale țăranilor”, a spus omul de la vârful Ministerului Finanțelor.

Boloș a dat apoi ca exemplu situația prețului la lapte și alte produse lactate. „Cred că a fost o perioadă [mai complexă]. După o creștere a prețului la lactate, când a intervenit Guvernul, prețurile au rămas apoi plafonate la acel nivel și ele foarte greu coboară. Depinde, dacă populația cumpără din piețe agro-alimentare, prețul se va menține ridicat,” a mai spus ministrul propus de PNL în actualul guvern.

Boloș: Guvernul nu poate interveni în piață

În ciuda faptului că Boloș coboară printre oameni și observă, aparent, scumpiri în stânga și-n dreapta, el dă de înțeles că autoritățile aproape că au mâinile legate. „Plafonarea e orientată către alimentele de bază și a avut un impact pozitiv asupra populației - nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat fără măsură - dar, cu toate acestea, prețurile cresc”, a spus ministrul.

„Explicația poate o găsim în ceea ce înseamnă materia primă”, a mai spus Boloș, revenind asupra ideii că statul nu se poate impune pe piața liberă și să seteze, la nesfârșit, un preț. „Nu cred că Guvernul poate interveni asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor.”



Citeste si