"Sigur ca aprecierea leului nu poate sa nu aiba efecte in privinta exporturilor. Este mult mai comod sa ai un leu slab, dar acest leu puternic nu aduce numai dezavantaje, trebuie sa tinem cont si de avantajele pe care le aduce, pentru cetatean, in pozitia de consumator, care isi va putea cumpara bunuri si servicii de import la un pret mai mic", a declarat premierul Romaniei, citat de NewsIn.

Premierul a adaugat ca, pe de alta parte, aprecierea leului "ii va impinge" pe multi dintre intreprinzatorii romani sa caute solutii pentru a-si creste competitivitatea si productivitatea prin investitii. Tariceanu a adaugat ca aprecierea monedei nationale este un "fenomen curent" in toate tarile din noul val intrat in UE, care au crestere economica.

El a refuzat sa raspunda daca se asteapta de la o interventie din partea BNR, spunand ca banca centrala este o institutie independenta, care nu informeaza Guvernul daca intentioneaza sa intervina.

Leul a urcat luni la o cotatie maxima a ultimilor sase ani si zece luni fata de dolar, ca efect combinat al aprecierii monedei nationale fata de euro si al celei europene fata de dolar pe pietele internationale.

Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,46%) fata de dolar, de la 2,3246 lei/dolar, cat era vineri, la 2,2907 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si zece luni, respectiv din 30 august 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 22.895 lei vechi (echivalentul a 2,2895 lei noi) pentru un dolar.

Citeste si:

Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.

De la inceputul acestui an, leul a castigat 24 bani (9,72%) fata de moneda americana. Leul s-a apreciat in ultimele 12 luni cu 50 bani (18,06%) fata de dolar.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei de luni, de la 1,3526 la 1,3590 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3580 dolari/euro.

Fata de euro, leul a atins luni o cotatie maxima a ultimilor cinci ani si o luna, de 3,1112 lei/euro.