Reducerea contributiilor la serviciul de asigurari sociala platite de catre angajatori si finantarea unor beneficii mai degraba prin fiscalitate generala decat prin contributii sociale sunt reformele recente ale sistemului de securitate sociala din Romania, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

"Dat fiind faptul ca reducerile se refera doar la contributiile platite de catre angajator un efect suplimentar al reformei va fi o distributie mai echilibrata a contributiilor intre angajator si angajat", se precizeaza in raportul "Fiscal Policy and Economic Growth" al Bancii Mondiale.

"Concret, estimam ca in 2007 vor scadea cu 3,25% fata de 2005 contributiile sociale facute de catre angajatori. Reducerea rezulta din scaderea cu 2,25% a contributiilor sociale pentru pensii, cu 0,25% a platii pentru asigurarile de sanatate si, respectiv cu 0,75% a asigurarii pentru somaj", potrivit aceluiasi raport.

In Romania, contributia angajatorului la serviciul de asigurare sociala va cobori la 28,5%, dar contributia angajatului la acelasi serviciu va ramane la nivelul de 17% din venitul brut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Comisia Europeana a revizuit in scadere evolutia economiei Romaniei