Cresterea anuala a preturilor productiei industriale s-a temperat la 7,57% in mai

Indicele preturilor productiei industriale (PPI), care masoara presiunile inflationiste inainte ca marfurile sa ajunga la consumator, a crescut in mai cu 7,57% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, informeaza INS.

Preturile productiei industriale au crescut in mai cu 0,49% fata de luna anterioara si cu 7,57% comparativ cu a cincea luna a anului trecut, in atenuare cu peste un punct procentual fata de cresterea de 8,68% inregistrata in intervalul aprilie 2006 - aprilie 2007. In aprilie, preturile productiei industriale crescusera cu 1,16% fata de martie.

In mai, cel mai mult au crescut preturile produselor din industria prelucratoare - cu 0,56% fata de luna precedenta, in timp ce preturile din industria extractiva au urcat cu 0,54%, iar cele din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au stagnat (+0,03%).

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi au fost inregistrate la produsele din industria energetica, care au urcat cu 1,59% in mai fata de luna anterioara, si in industria bunurilor de capital, care au avansat cu 1,04%.

In celelalte grupe industriale preturile au scazut in a cincea luna a anului. Astfel, preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata si din industria bunurilor de uz curent au coborat cu 0,25% in mai fata de aprilie, iar in industria bunurilor intermediare, preturile au scazut cu 0,19%.

In intervalul mai 2006 - mai 2007, cel mai mult au crescut preturile din industria extractiva, cu 16,69%, in timp ce in industria prelucratoare preturile au crescut sub medie (+6,57%), iar in industria energiei electrice si termice, gaze si apa, preturile au urcat cu 8,34%.

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi in mai fata de aceeasi luna din 2006 au fost la produsele din industria bunurilor intermediare (+7,87%) si industria bunurilor de uz curent (+7,83%).

Preturile produselor din industria bunurilor de capital au urcat cu 7,61% in mai fata de luna corespunzatoare din 2006, cele din industria energetica cu 7,31%, iar preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata au avansat cu 3,94%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri