Romania ocupa locul al treilea in clasamentul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai inalta rata a somajului inregistrata la persoanele sub 25 de ani.

Grecia, Polonia, Franta si Romania au inregistrat pe primul trimestru al anului 2007 cea mai inalta rata a somajului la tinerii sub 25 de ani, conform datelor publicate de Eurostat. Grecia se situeaza pe primul loc cu o rata a somajului de 24,6%, urmata de Polonia cu 22,1%. Pe locul al treilea, la egalitate se afla Franta si Romania cu 21,9%. La polul opus, cu cea mai mica rata a somajului, primul loc il ocupa Olanda cu 5,7%, urmata de Danemarca cu 6,4% si Irlanda cu 7,7%.

Atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro rata somajului este in continua scadere si a ajuns la 7% in luna mai, fata de 7,1% in luna aprilie. Rata somajului atinge astfel cel mai scazut nivel din ultimii ani.

Datele Eurostat arata ca in luna mai in zona euro au fost 10,4 milioane de someri in timp ce in Uniunea Europeana numarul persoanelor fara un loc de munca a ajuns la 16,4 milioane. In comparatie cu anul 2006, rata somajului a scazut cu 0,9 procente, de la 7,9% la 7% pentru zona euro, iar in Uniunea Europeana a coborat de la 8% la 7%.

Douazeci si doua de tari din Uniunea Europeana au cunoscut o diminuare a ratei somajului, de-a lungul anului 2006. Cele mai semnificative progrese au fost realizate de Polonia care a trecut de la o rata a somajului de 14,2% la 10,5% si de Danemarca, care a trecut de la 4,2% la 3,3%. La polul opus, cea mai mare crestere a ratei somajului a inregistrat-o Ungaria, de la 7,3% la 7,7% si Luxemburg care a avut o crestere de 2 puncte procentuale, de la 4,6% la 4,8%.

Romania este singura tara care si-a mentinut rata somajului stabila, in timp ce Olanda si Danemarca au inregistrat cea mai scazuta rata a somajului de 3,2%, respectiv 3,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania este la coada Europei privind calitatea vietii cetatenilor