Proiectele rezidentiale pe locatiile industriale nu primesc finantare europeana

Proiectele rezidentiale in locatiile fostelor fabrici comuniste nu pot beneficia de fonduri europene prin Programul Operational Regional, insa in conditiile in care in locul uzinelor se realizeaza altfel de proiecte, sacul cu bani va fi deschis, a declarat, citat de NewsIn, ministrul dezvlotarii Laszlo Borbely.

Oficialii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) au spus ca in statutul Programului Operational Regional (POR) este prevazuta o clauza prin care se stabileste clar ca un sit industrial nu poate fi transformat intr-o zona rezidentiala prin acesarea fondurilor europene. Potrivit ministrului Borbely, atat cladirile industriale dezafectate, cat si terenurile pe care acestea sunt pozitionate vor fi verificate si doar apoi se poate stabili daca sunt fezabile anumitor proiecte.

"Fostele zone industriale nu pot deveni zone rezidentiale si intra in acelasi timp pe finantare europeana. Cei care vor bani prin Programul Operational Regional trebuie sa vina cu altfel de proiecte. Pot folosi halele dezafectate, cu reabilitarile de rigoare, pentru a organiza expozitii, concerte si alte manifestari. Astfel de exemple le gasim in alte tari, iar autoritatile locale sau investitorii privati au avut de castigat prin acesarea fondurilor", a spus ministrul. Investitorii privati pot cumpara separat aceste active, proiectul fiind in totalitate al lor, fara implicarea ministerului, a adaugat Borbely.

Bugetul POR pentru perioada 2007-2013 este de 4,6 miliarde de euro, din care 3,72 de miliarde de euro fonduri europene. Programele Operationale sunt documentele pe baza carora se realizeaza programarea operationala si implementarea efectiva a Fondurilor Structurale si de Coeziune si prezinta domeniile majore de interventie care sunt cofinantate de Fondurile Structurale si de Coeziune.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri