Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, a urcat in primele cinci cu 7,6% fata de aceeasi perioada din 2006, datorita avansului vanzarilor de produse nealimentare si alimentare, arata Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul cu 7,6% in primele cinci luni ale anului a provenit in special din vanzarea de marfuri nealimentare, care a avansat cu 10,6%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat intr-un ritm mult mai mic, de 4,7%.

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, fara autovehicule si motociclete, a crescut cu 0,3% in luna mai fata de luna precedenta si cu 9,8% fata de aceeasi luna din 2006, a anuntat Statistica. Cresterea comertului cu amanuntul in luna mai fata de aprilie a fost alimentata mai ales de vanzarea de produse nealimentare, cu un avans de 9,1%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au coborat cu 10,8% fata de luna precendenta.

Afacerile comerciale, care exclud comertul cu autovehicule si motociclete, au urcat in mai cu 9,8% fata de luna similara din 2006, sustinuta atat de vanzarea de produse nealimentare, cu un avans de 12,7%, cat si de vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+6,9%).

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, a inregistrat o crestere cu 52,2% in primele cinci luni ale anului al acestui an fata de aceeasi perioada din 2006. Avansul din acest interval a provenit de la cresterile inregistrate din vanzarile de carburanti (+65,5%), in timp ce afacerile din comertul cu autovehicule au urcat cu 45,9%.

In luna mai, la capitolul comertului cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, cifra de afaceri a inregistrat o crestere de 39,2%, fata de luna similara din 2006. Aceasta crestere a fost motivata prin avansurile la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (+ 58,7%) cat si de la comertul cu autovehicule (+ 30,2%).

"Activitatea de servicii de piata pentru populatie in luna mai 2007 a inregistrat o cifra de afaceri cu 5,7% mai mica comparativ cu luna mai 2006, scadere sustinuta in principal de activitatea agentiilor de voiaj (-18,6%), urmata de activitatea jocurilor de noroc (-28,9%)", se mai spune in comunicatul Statisticii. Volumul cifrei de afaceri la capitolul servicii de piata pentru populatie a crescut usor - cu 1,3% - in primele cinci luni ale acestui an fata de perioada similara din 2006.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in iulie