Avansul afacerilor din industrie din a cincea luna a acestui an este superior celui inregistrat in luna aprilie, cand volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 7,9% comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent. Totusi, cresterea afacerilor industriale se mentine in mai sub media primelor cinci luni ale acestui an, cu un avans de 16,2% fata de acelasi interval al anului trecut.

In luna mai, cifra de afaceri din industrie a fost sustinuta de afacerile din industria prelucratoare, cu un avans de 10,4% fata de mai 2006, si de industria extractiva, cu afaceri in crestere cu 7,8%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere cu 5,2%, arata datele INS.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in luna mai in industria bunurilor de capital - de 17,9% fata de mai 2006, in industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,5%) si in industria bunurilor de uz curent (+11,1%). Afacerile din industria energetica au inregistrat in schimb o scadere cu 8%.

Citeste si:

In primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri din industria prelucratoare a urcat cu 20,9% fata de acelasi interval din 2006, in timp ce afacerile din industria extractiva au urcat cu 4,3%, iar cele din industria energiei electrice si termice, gaze si apa au inregistrat o scadere cu 8,4%, arata datele Institutului National de Statisitica (INS).

Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in primele cinci luni in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 30,4%, in industria bunurilor de capital (+29,8%) si in industria bunurilor intermediare (+24,8%). in schimb, afacerile din industria energetica a inregistrat o scadere cu 11,1% in primele cinci luni ale acestui an fata de intervalul ianuarie - mai 2006.