Consiliul ministrilor de finante din Uniunea Europeana va dezbate, astazi, in cadrul intalnirii lunare, evolutia si perspectivele economiei in 2007, dupa ce, luni, va avea loc o intrevedere a ministrilor din zona euro, la care va participa si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Ministrii de finante europeni, reuniti la Bruxelles, vor lua in discutie situatia economica a Uniunii, care s-a imbunatatit substantial din 2006, dar care ar putea fi periclitata pe termen lung de riscurile induse la nivel international. Ministrii vor schimba puncte de vedere si pe marginea adunarii generale a Fondului Monetar International, care se va desfasura in octombrie, avand in vedere inlocuirea directorului Fondului si a reformei privind votul in cadrul acestuia.

De asemenea, Consiliul urmeaza sa-si exprime pozitia fata de programul de stabilitate actualizat al Austriei, precum si fata de programul de convergenta al Cehiei.

Deficitul bugetar al Ungariei si modul in care acest stat s-a conformat recomandarilor Consiliului este un alt subiect al intalnirii din aceasta luna.

Un alt punct pe agenda Consiliului este fixarea ratelor de schimb pentru monedele nationale ale Ciprului si Maltei care vor adopta moneda europeana de la 1 ianuarie 2008.

Ecofin va mai dezbate evolutiile cadrului bugetar din tarile UE si va puncta devierea de la politica de stabilitate care impune limitarea deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, pe baza unei comunicari formulate de Comisia Europeana in iunie.

Intalnirea Consiliului ministrilor UE va fi precedata, luni, de o intalnire a ministrilor din zona euro, la care vor participa comisarul pentru afaceri economice si monetare Joaquín Almunia, guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.

Romania va fi reprezentata la Ecofin de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri