Inflatia anuala a coborat usor in luna iunie

Inflatia anuala a coborat usor in luna iunie pana la 3,80 %, ca urmare a scaderii tarifelor la servicii si a stagnarii preturilor marfurilor nealimentare, care au compensat scumpirea fructelor si legumelor, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in iunie cu 0,14% fata de luna mai. Astfel, preturile marfurilor alimentare au crescut in iunie cu 0,32% fata de luna anterioara, iar marfurile nealimentare s-au scumpit in medie cu 0,08%, spre deosebire de tarifele serviciilor care au scazut in a sasea luna a anului cu 0,1% fata de luna mai.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna iunie la fructe proaspete, cu 8,27% fata de nivelul din luna mai, iar ponderea acestora este de 1,04% in indicele preturilor de consum, potrivit INS.

Transportul feroviar (CFR) a suferit, de asemenea, scumpiri de tarife in luna iunie, cu 7,76% fata de luna mai, dar ponderea acestora este mai redusa, respectiv de 0,17% din IPC.

Inflatia anuala medie s-a temperat in iunie pana la 4,6%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 4,8%, arata datele Institutului National de Statistica.

"Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (iulie 2006 – iunie 2007) fata de precedentele 12 luni (iulie 2005 – iunie 2006), atat cea determinata pe baza IPC, cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,6% pe total", arata INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie "core", pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a coborat in iunie cu 0,04%.

In mai, inflatia anuala a fost de 3,81%, in usor avans fata de aprilie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri