Evolutia apreciativa a dolarului fata de euro nu a lasat semne pe piata valutara romaneasca, leul inregistrand o usoara crestere fata de cele doua monede.

In ciuda cresterii inflatiei in aprilie, BNR nu pare dispusa sa permita o apreciere a leului, temandu-se de dezechilibre mai mari in cazul deficitului comercial, care ar putea creste in cazul in care sezonul agricol va fi influentat de calamitatile naturale.

Cursul monedei unice a coborat de la 3,6187, vinerea trecuta, cand se pare ca BNR a monitorizat din nou piata, datorita excedentului pe partea de clienti, la 3,6130 lei.

Dolarul a coborat de la 2,8631 la 2,8628 lei.
Pe pietele asiatice, moneda americana a coborat pana la o paritate de 1,2580 dolari/euro, cel mai redus nivel incepand cu 21 octombrie 2004. Deschiderea pietelor europene a readus euro peste pragul de 1,26, urcand, pe cele americane, pana la 1,2645 dolari. Dolarul a cunoscut aceeasi tendinta si fata de celelalte monede importante, lira sterlina, yenul japonez sau francul francez.

In acelasi context, pretul unciei de aur, calculat pe piata londoneza, a coborat ieri dimineata la 419,85 dolari, dupa ce in urma cu doar cateva zile el era de 435 dolari.

Analistii internationali considera ca pe termen scurt evolutia crescatoare a dolarului va continua, chiar daca excedentul balantei de capitaluri americane ar putea scadea in martie de la 84,5 la 70 miliarde dolari.