Firmelor romanesti nu le prea place sa-si plateasca obligatiile, dar nu din rea-vointa, ci din cauza situatiei economice dominate de blocajul financiar, a fost concluzia unui raport al agentiei de rating Coface Intercredit.

O statistica a modului de plata in Romania, efectuata de Coface, indica o scadenta a facturilor de 14 - 45 zile de la emitere.

Media intarzierii la plata este insa de 30 - 60 zile, iar plata efectiva a obligatiilor se face in 60 - 120 de zile.
Realitatea este ca, in Romania, nu mai putin de 80% din tranzactii sunt achitate cu intarziere. Daca o creanta are o vechime de 3 luni exista sanse de recuperare de 92 la suta. La un an, rata de recuperare scade la 32 la suta. Daca vechimea creantei este de pana la 2 ani, sansa de recuperare scade drastic pana la 6%.

Firmele iau totusi un plus de incredere pentru ca, in general, platile catre furnizorii internationali sunt efectuate mai rapid decat in alte cazuri.

Textilele, mobila, constructiile si transporturile, risc mare de neplata

Sectoarele cu grad mare de risc pentru neincasare la termen sunt industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturile. Toate aceste practici se traduc printr-un calificativ acordat firmelor romanesti in relatiile lor externe.

Coface a acordat Romaniei ratingul "B", reprezentand un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze un istoric al platilor deja deteriorat. In Europa, doar Albania are un calificativ mai slab. La randul sau, ratingul scazut afecteaza firmele. "Sa spunem ca exista o firma care isi gaseste un partener extern care poate finanta o afacere in limita de 100.000 de euro. Din cauza incidentelor de plata din mediul economic, reflectate prin ratingul slab, firma romaneasca va avea o limita de tragere de 60.000 de euro", a spus Cristian Ionescu, expert in cadrul Coface Intercredit Romania.

El a adaugat ca o firma care are un istoric bun de plata si este profitabila, deci are un rating individual bun, este afectata in relatiile cu partenerii straini de ratingul general al economiei.

Rafo, rating zero

In alta ordine de idei, oficialul Coface a spus ca, in general, companiile cu datorii au ratinguri inferioare.
"De exemplu, probabil ca pentru Rafo ratingul este acum zero", a spus Ionescu. El a precizat, pe de alta parte, ca Rompetrol Rafinare are un rating bun la Coface.

Agentia emite ratinguri pentru 151 de tari din intreaga lume, masurand riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata al companiilor. In Romania detine date despre cele toate aproximativ 1,3 milioane de companii infiintate pana in prezent. Din evidente, doar 460.000 de firme si-au depus bilantul contabil in 2003. In prezent, Coface actualizeaza, in timp real, datele referitoare la 50.000 de firme din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri