Problema cotei de lapte a Romaniei, respectiv solicitarea de suplimentare sau de transfer de cota de la vanzari directe la livrari la fabrica, va fi discutata in cadrul Comitetului de Gestiune al Comisiei Europene (CE), a declarat, citat de NewsIn, subsecretarul de stat Dacian Ciolos.
Conform negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte, urmand sa primeasca o suplimentare cu 188.000 de tone, in 2009.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat Comisiei Europene (CE) suplimentarea cotei din acest an, deoarece solicitarile primite din partea investitorilor s-au dovedit mai mari fata de cantitatea de lapte disponibila.

"Pentru a rezolva problema investitorilor ramasi fara cota, avem doua variante. Pe de o parte, suplimentarea cotei cu 188.000 de tone, din dreptul alocat pentru 2009, pe de alta parte transfer de cota de la vanzari directe la livrari la fabrica", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, subsecretarul de stat in MADR, Dacian Ciolos.

Acesta a precizat ca in ambele situatii, Romania trebuie sa primeasca acordul CE.

"Comisia si-a exprimat acordul de principiu cu privire la cererea Romaniei de suplimentare a cotei de lapte si va propune Consiliului dezbaterea acestei solicitari. De asemenea, varianta de transfer de cota a fost sustinuta. Toate aceste propuneri urmeaza sa fie discutate, in perioada urmatoare, in cadrul Comitetului de Gestiune al CE, in vederea adoptarii unei decizii", a spus Ciolos.

In asteptarea deciziei CE de suplimentare a cotei, reprezentantii MADR intentioneaza sa modifice metodologia de acordare a cotei, prin oprirea a 30 % din cantitate la vanzarea cotei, spre deosebire de retinerea de 2 % prevazuta in prezent. Cantitatea rezultata ar urma sa ajunga la rezerva nationala si sa fie distribuita ulterior investitorilor.

Conform negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, iar daca depaseste cota, va fi penalizata si va plati o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. in egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mai mica decat cota, Romaniei i se va diminua cota de lapte pentru urmatorii ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri