Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la Cluj, ca persoanele care au depus bani la CEC inainte de 1989 pentru achizitionarea de autoturisme Dacia vor primi despagubiri in prima jumatate a anului 2008, potrivit NewsIn.

Despagubirile pentru deponenti se vor face prin emisiuni de titluri de stat. "Ministerul Economiei si Finantelor lucreaza cu CEC la definitivarea listei, deoarece nu toate persoanele au avut depunere completa, iar unele si le-au retras", a precizat ministrul Vosganian in cadrul unei conferinte de presa.

Parlamentul a adoptat, in luna mai, legea 146 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia. Potrivit acestei legi, persoanele fizice care au depus la CEC pana la data de 1 noiembrie 1990, diverse sume de bani aflate inca in depozitul initial constituit, in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, au dreptul sa obtina despagubiri banesti.

Despagubirile vor fi egale cu suma depusa la CEC indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pana in ziua achitarii, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada cat a fost acordata.

Pentru acoperirea financiara a despagubirilor banesti se vor acorda titluri de stat cu maturitate intre unu si doi ani. Titlurile de stat se vor acorda in termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Despagubirea deponentilor a fost una din initiativele parlamentare considerate de catre guvern ca o masura care ar putea afecta tinta de deficit din acest an. Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a adresat, in primavara acestui an, o scrisoare Parlamentului prin care avertiza ca "Ministerul Finantelor nu mai poate face fata numeroaselor initiative ale Parlamentului cu un impact financiar major asupra deficitului bugetar".

Scrisoarea prezenta cateva exemple de initiative parlamentare care pericliteaza echilibrul bugetar promovate de diferite partide. Astfel, masura de neimpozitare a profitului reinvestit apartinand PC, cea a voucherelor de vacanta (PNL), alta referitoare la despagubirea deponentilor la CEC pentru masini Dacia (UDMR), constituirea Fondului de locuinte sociale (PRM) si sprijinul financiar la plata chiriilor pentru tinerii cu venituri sub mediu, toate cumuland sume insemnand cel putin 1,69% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Top 5 branduri auto cu peste 10.000 de masini noi vandute in Romania