Numarul somerilor inregistrati in primul semestrul al anului s-a ridicat la 690.000, conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), rata somajului fiind de 7%, cu 0,2% mai mica decat nivelul inregistrat in trimestrul anterior, potrivit datelor publicate luni de INS.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS) in primul semestru al acestui an populatia activa era de 9,7 milioane de persoane din care 9,1 milioane persoane au derulat activitati economice, iar 690.000 erau someri, informatii stabilite pe baza criteriilor BIM.

De asemenea, rata de ocupare a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a fost de 57,2%, fiind la acelasi nivel cu cel inregistrat in trimestrul corespunzator din anul precedent,.

Ca si in anul trecut, rata de ocupare a inregistrat valori mai ridicate pentru barbati (63,1%) si pentru persoanele din mediul rural (58,2%). De asemenea, conform datelor INS, erau ocupati 22,8% dintre tineri cu varste intre 15 si 24 ani si 37,7% dintre persoanele varstnice, respectiv 55-64 ani.

Datele furnizate de INS releva faptul ca pe masura ce scade nivelul de educatie, scade si gradul de ocupare. Astfel, erau ocupate 63,1% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 37,6% dintre cele cu nivel scazut de educatie. Salariatii continua sa detina cea mai mare pondere (67,6%) in totalul populatiei ocupate. Lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezentau 30,7% din populatia ocupata in trimestrul I 2007.

Din punct de vedere a ocupatiilor, 24,1% sunt agricultorii si lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit si 17,2% mestesugarii si lucratori calificati in meserii de tip artizanal. Din totalul persoanelor ocupate 28,8% sunt concentrate in sectorul agricol, in industria prelucratoare 31,6% si in comert 16,4%. Comparativ cu trimestrul I 2006, a scazut cu 5,7% numarul persoanelor ocupate in activitati agricole si a crescut cu 25,2 % numarul celor care isi desfasoara activitatea in constructii, precum si in servicii sau industrie.

In trimestrul I 2007, durata medie efectiva a saptamanii de lucru pentru activitatea principala a fost de 39,2 ore pe saptamana. in perioada ianuarie – martie 2007, un numar de 208.000 persoane au desfasurat si activitati secundare, lucrand in medie 13,4 ore pe saptamana. Durata medie efectiva a saptamanii de lucru in activitatea principala si secundara a fost de 39,6 ore pe saptamana.

Referitor la somaj, rata BIM a fost de 7,0%, nivel mai scazut cu 0,2% fata de trimestrul anterior. Rata somajului BIM avea nivelul cel mai ridicat, 21,8%, in randul tinerilor. Totodata, somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului mediu si scazut, pentru care rata somajului a fost de 7,5%, respectiv 8,%, comparativ cu 3,1% - rata inregistrata pentru somerii cu studii superioare.

Rata somajului BIM de lunga durata care se refera la persoanele aflate in somaj de o perioada mai mare de un an, a fost de 3,7%. somajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant in randul persoanelor din mediul urban, respectiv 53,8%, fata de 51,6% in mediul rural, si in randul barbatilor, 53,9%. Pentru tineri, rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 14,4%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tineretului de 66,0%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri