Guvernul a aprobat Programul National de Reforme 2007 - 2010, document ce reprezinta strategia asumata de Executiv pentru cresterea competitivitatii, printre obiective figurand mentinerea cotei unice si alocarea a 6% din PIB pentru educatie, anual, a anuntat seful DAE, Adrian Ciocanea.
Documentul, descris de seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), Adrian Ciocanea ca un "program de guvernare in domeniul competitivitatii", a fost discutat cu partidele politice, cu organizatiile neguvernamentale si cu partenerii sociali, avand in vedere ca documentul acopera o perioada mai lunga decat ciclul electoral.

Potrivit lui Ciocanea, guvernul care il va succeda pe cel condus de premierul Tariceanu poate modifica elemente din document precum prevederea referitoare la cota unica. "Exista la nivelul UE mecanisme de ajustare a obiectivelor, daca acestea sunt prea optimiste", a spus, citat de NewsIn, Ciocanea, intrebat care va fi reactia UE la o eventuala revenire a PSD si eliminare a cotei unice din document.

Programul propune o crestere economica de 6,2 - 6,3% pentru 2008, o reducere a deficitului de cont curent de la 10,5 in 2007 la 9,7 in 2010, alocari bugetare din PIB de circa 6% pentru educatie si de 0,7% pentru cercetare si o reducere a CAS cu 6% in 2008. PNR mai propune o imbunatatire a colectarii cu 1% din PIB in 2007, cu 0,5% pe an in perioada 2008- 2011 si pastrarea cotei unice de impozitare. Guvernul se angajeaza totodata ca, pana in 2010, circa 80% din bugetele construite sa fie facute pe programe.

In Program mai sunt prevazute reducerea intensitatii energetice cu 2,5 - 3% anual pana in 2010, fata de 2001, cresterea ponderii energiei nucleare in mixul energetic la 16%, odata cu punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda si la 30% odata cu punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4. Mai mult, 33% din energia produsa sa fie din surse regenerabile si 5,75% din combustibil sa fie bio, pana in 2010.

In ceea ce priveste domeniul muncii, Programul isi propune ca rata de ocupare a persoanelor varstnice sa ajunga la 43,7% in 2010, rata de participare la educatie si formare profesionala pentru categoriile 25-64 de ani - la 7% pana in 2010 - cresterea varstei de pensionare de la 57 la 60 de ani la femei si de la 62 la 65 de ani la barbati. Mai mult, PNR isi propune atingerea unei rate de ocupare de 55% pentru femeile cu varste intre 15-64 de ani.

In domeniul mediului de afaceri, Programul propune ca 70% dintre actele normative sa aiba indicatori de performanta, iar aproximativ 50 dintre actele necesare pentru infiintarea sau desfiintarea unei firme (cu 10% mai mult ca in prezent) sa poata fi aprobate tacit.

Guvernul se mai angajeaza ca, pana in 2010, 79% din populatia cu varste intre 20 si 24 de ani sa aiba diploma de absolvent de liceu (obiectivul pentru 2006 era de 19%).

Programul National de Reforme (PNR) este singura strategie a UE care are un sistem propriu de monitorizare. Monitorizarea va incepe in Romania in luna septembrie a acestui an, cand va veni prima misiune de peer-review, care va evalua indeplinirea angajamentelor.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri