Reprezentantii AmCham (Camera de Comert Americana in Romania) s-au declarat ieri nemultumiti de nivelul ridicat al contributiilor sociale si de practica nesanatoasa a emiterii si aplicarii unor legi de catre guvern, fara a consulta mediul de afaceri. Totodata, investitorii straini au criticat sistemul de stimulente financiare aplicat inspectorilor fiscali si lipsa unor strategii clare privind sustinerea IMM-urilor. Aceste critici au fost prilejuite de lansarea unui sondaj realizat printre membrii AmCham.

Barometrul de Satisfactie 2005, sondaj realizat de AmCham in primul trimestru al anului, arata ca majoritatea afaceristilor americani apreciaza introducerea cotei unice de impozitare, dar sustin ca aceasta masura trebuie dublata de ameliorarea colectarii, eliminarea exceptiilor, precum si de aplicarea corecta a legilor de catre administratia fiscala. Accelerarea reformei in sistemul juridic si al administratiei publice sint principalele doleante ale investitorilor straini.

Ochii pe administratie

Afaceristii americani s-au declarat complet nemultumiti si de Administratia Publica: Transparenta si integritatea acestui domeniu sint esentiale si trebuie lucrat mult. Totodata, rezultatele barometrului demonstreaza ca nivelul de implementare si aplicare a legilor existente este nesatisfacator, a declarat Roberto Musneci, presedintele AmCham. La rindul sau, Vasile Iuga, senior partner la PricewaterhouseCoopers, a aratat ca procesul de consultare dintre legiuitor si partile interesate inca mai prezinta lacune majore.

E bine ca propunerile si comentariile sa ne fie solicitate intr-o perioada rezonabila de timp. Au fost situatii cind ni s-a cerut sa ne exprimam opinia in cel mult 48 de ore. Apoi, modificarile actelor normative care privesc regimul fiscal trebuie sa se faca cit mai rar si sa nu prevada schimbari semnificative, care sa impuna modificarea subtantiala a planurilor de afaceri, a spus Iuga. Reprezentantul AmCham a atras atentia asupra unei practici institutionalizate in administratia fiscala: inspectorii fiscali si agentii de control sint platiti in functie de numarul de controale efectuate.

In opinia investitorilor straini, o alta problema grava tine de nivelul ridicat al contributiilor sociale. Impunerea unor contributii foarte mari comparativ cu nivelul din alte tari, in paralel cu un mecanism complicat de colectare, incurajeaza contribuabilii sa exploateze eventualele lacune legislative, a declarat Vasile Iuga.

Bile negre pentru guvern, in viziunea AmCham

nivelul ridicat al contributiilor sociale
lipsa unor planuri de pensii private
managementul deficitar al administratiei fiscale
munca la negru (in Romania exista 4,5 milioane de muncitori legali si aproximativ doua milioane de persoane care muncesc la negru)
lipsa unor strategii clare privind sustinerea IMM-urilor
lipsa de dialog intre autoritati si mediul de afaceri
discrepanta digitala (doar un numar limitat de romani au acces la instruire si echipamente IT)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri