Trecerea in proprietatea privata a societatilor din subordinea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se va incheia cel mai tarziu la sfarsitul acestui an, ne-a declarat presedintele institutiei, Gabriel Zbircea. Asta pentru ca in Fondul Proprietatea, care va fi infiintat pentru despagubirea fostilor proprietari, vor intra "sute de societati comerciale din portofoliul AVAS".

In prezent, functionarii AVAS lucreaza la intocmirea listei de societati cu care va fi alimentat Fondul Proprietatea, lista urmand sa fie supusa aprobarii Guvernului. Intrebat cum va arata aceasta lista, Gabriel Zbircea ne-a spus ca va cuprinde sute de companii, iar ideea pe care functionarii vor intocmi lista este "fara societati moarte sau care nu sunt viabile." Reamintim ca, in prezent, in portofoliul privatizabil al Autoritatii mai sunt aproximativ 500 de societati. Zbircea a explicat ca de-abia dupa alimentarea acestui fond se va decide daca va mai avea loc fuziunea AVAS cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Actiunile societatilor mari, separate de Fondul Proprietatea


In opinia sefului AVAS, desi Autoritatea va folosi o "formula de privatizare colectiva", in Fondul Proprietatea nu vor intra actiuni ale unor societati ca BCR, Electroputere, Tractorul sau Rulmentul. Pentru aceste companii, AVAS va cauta investitori strategici, "jucatori cu experienta pe pietele respective". Potrivit datelor AVAS, pentru Electroputere exista deja 5 scrisori de interes sosite pe adresa AVAS, iar pentru Tractorul si Rulmentul si-au prezentat ofertele de preluare alti 7, respectiv 8 investitori romani si straini.
La randul sau, vicepresedintele AVAS, Laszlo Gyerko, ne-a declarat ca in aceasta saptamana se va decide daca Electroputere va fi vanduta pe bucati sau in intregime. Gyerko ne-a mai spus ca in cazul in care majoritatea investitorilor vor cere divizarea societatii craiovene, procesul de divizare va dura aproximativ 7 luni. Responsabilul cu privatizarea a mai aratat ca sindicatele si conducerea societatii doresc ca divizarea Electroputere sa se faca nu in 4 fabrici, ci in 7 divizii.

Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului mai spun ca societatea Tractorul este din ce in ce mai dorita de investitorii straini si romani. Asta pentru ca, recent, uzina brasoveana a produs un tractor nou cu motor ecologic (65-100 cp), design nou si cabina ermetica. Produsul este in curs de omologare si este destinat pietei europene. In prezent, activele Tractorul se afla in procedura de reevaluare. Pana la 10 iunie, AVAS va publica anuntul de privatizare pentru uzina din Brasov, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa anunte noul proprietar.
Pentru societatea Rulmentul Brasov, procedura de privatizare va decurge in paralel cu cea pentru Tractorul. Preferata in cursa pentru privatizarea societatii Rulmentul pare a fi societatea olandeza Koyo.

Ce este Fondul Proprietatea?

Fondul de investitii Proprietatea va fi constituit din actiunile statului la diverse societati detinute in prezent de AVAS, de OPSPI si de ministere, din creantele statului in strainatate, titlurile de participare urmand sa fie cotate pe bursele din tara si strainatate.

Activul net al Fondului va fi impartit in titluri de participare transmise gratuit catre proprietarii imobilelor nationalizate sau, dupa caz, succesorilor acestora, proportional cu valoarea despagubirilor la care au dreptul si fara un plafon-limita al despagubirii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri