Companiile petroliere si firmele care importa titei vor fi obligate sa raporteze lunar la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) costul aprovizionarii cu titei si pretul de consum al produselor petroliere, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern initiat de MEF.

Proiectul de act normativ urmareste aplicarea legislatiei europene cu privire la inregistrarea importurilor si livrarilor de titei in cadrul Comunitatii.

Companiile vizate de proiectul de act normativ sunt cele care importa titei din tarile terte in alt scop decat de tranzit, beneficiaza de un transport intracomunitar de titei in alt scop decat de tranzit sau produc si rafineaza titei pe teritoriul Romaniei, potrivit NewsIn.

Potrivit proiectului de act normativ, aceste companii vor trebui sa transmita Directiei Generale Politica Industriala si Competitivitate din cadrul MEF informatii despre costurile de aprovizionare cu titei si a preturilor de consum ale produselor petroliere, pana la data de 15 ale fiecarei luni urmatoare lunii la care se refera informatiile.

Costurile aprovizionarii cu titei vor trebui transmise pentru fiecare luna calendaristica, in urmatoarele 15 zile dupa finele lunii in cauza. Preturile de consum ale produselor petroliere, atat cu toate taxele incluse, cat si fara taxe si impozite, in vigoare in data de 15 a fiecarei luni, vor trebui transmise in urmatoarele 15 de zile dupa data de 15 a lunii respective.

Totodata, preturile de consum ale produselor petroliere, fara taxe si impozite vor fi raportate in fiecare zi de luni, conform preturilor in vigoare in ziua respectiva, se mai precizeaza in proiectul MEF.

Informatiile cu privire la importurile de titei se vor transmite Ministerului Economiei si Finantelor atat pe suport electronic, cat si pe suport de hartie. Netransmiterea acestor informatii va constitui contraventie si va fi sanctionata de personalul imputernicit al Directiei Generale Politica Industriala si Competitivitate din cadrul MEF cu amenda de la 30.000 la 50.000 lei.

Totodata, un alt proiect de Hotarare de Guvern initiat de MEF stabileste ca si importatorii de huila din tari terte trebuie sa transmita Directiei Generale Resurse Minerale din cadrul MEF informatii privind elementele care caracterizeaza importul.

Acest act normativ este necesar pentru aplicarea Regulamentului Consiliului European privind monitorizarea comunitara a importurilor de huila originara din tari terte. Astfel, Directia Generala Resurse Minerale din cadrul MEF este responsabila pentru transmiterea acestor date catre Comisia Europeana.

Operatorii trebuie sa trimita informatiile ministerului pana la finele lunii iulie pentru primul semestru al anului in curs si pana la finele lunii ianuarie pentru al doilea semestru al anului precedent. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenzi intre 30.000 si 50.000 de lei. Pana in prezent, agentii economici au transmis ministerului in mod voluntar aceste informatii, se mai arata in proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri