In sedinta de ieri a Guvernului s-a decis continuarea lucrarilor si a finantarii obiectivului, fiind aprobati si indicatorii tehnico-economici actualizati ai programului de investitii. Sursele de finantare se vor asigura de catre Compania Nationala "Aeroportul International Henri Coanda-Bucuresti" AICHB-Otopeni prin creditele bancare externe si interne, fara garantie guvernamentala.

Potrivit unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Transporturilor in luna martie pentru continuarea lucrarilor si a finantarii programului "Dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Bucuresti-Otopeni", demarat in 1991, se vor cheltui 81,6 milioane euro. Firma care va realiza lucrarile este Romairport.

In prezent sunt in curs de finalizare etapa a II-a si a II-a extinsa a programului, iar pentru 2007 este prevazuta demararea ultimei faze cu termen de finalizare in 2009. Proiectul MT prevedea ca pentru finalizarea celei de-a doua etape se vor cheltui 6,6 milioane euro, iar pentru ultima faza 75 milioane euro.

Citeste si:

In anul 2008 capacitatea actuala a terminalelor si spatiilor necesare activitatilor conexe va fi depasita, ceea ce conduce la necesitatea imperioasa de demarare a fazei a III-a de dezvoltare si modernizare a acestui aeroport.

Ultima etapa de modernizare a aeroportului Otopeni va cuprinde lucrari pentru extinderea salii de imbarcare, a aerogarilor plecari internationale la 5.500 mp, iar cea de sosiri internationale si plecari sau sosiri interne la 2.000 mp. De asemenea, vor fi facute investitii pentru modenizarea salonului oficial si a unei piste de aterizare. In plus, va fi modernizata parcarea auto care va avea 12.000 mp. Lucarile vizeaza si asigurarea conexiunii cu cele doua terminale, conexiune care va avea o suprafata de circa 800 mp.

Conform analizelor de trafic realizate in cursul anului trecut de catre AICHB, in urmatorii noua ani traficul va creste cu peste 30% ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ajungandu-se la aproximativ sase milioane pasageri. De asemenea, dezvoltarea aeroportului va duce la cresterea numarului locurilor de munca, estimandu-se ca vor fi create circa 6.000 de noi locuri de munca.