Salariul mediu net a crescut in iunie cu 1,1% fata de luna precedenta pana la 1.023 lei (317 euro), datorita acordarii de prime de vacanta, a indexarilor si a realizarii unor productii mai mari, arata Insitutul National de Statistica (INS).
In luna iunie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.377 lei (427 euro), cu 1,2% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1.023 lei (317 euro), in crestere fata de luna precedenta cu 11 lei (1,1%), arata INS.

Cel mai mare salariu mediu net, de 3.509 lei (1.088 euro) se acorda in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (596 lei, 185 euro).

Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre avansul salariului net si inflatie, a fost de 101%, ceea ce reprezinta o crestere cu 1% in termeni reali a castigului salarial.

Fata de luna octombrie 1990, castigului salarial a fost in luna iunie a acestui an, in termeni reali, mai mare cu 6,8%, in timp ce in mai salariul mediu net il depasea cu 5,8% pe cel din octombrie 1990.

Comparativ cu luna precedenta, cel mai mult au crescut in iunie salariile nete platite in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii (cu 18,5%), urmate de cele din activitatile de posta si telecomunicatii (cu 13,8%). Un avans mare al salariilor, de peste 10% fata de luna anterioara, s-a mai inregistrat in iunie si in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe.

In schimb, au scazut puternic in luna iunie salariile din industria metalurgica, cu 14,9%, precum si remuneratiile acordate in sectoarele extractiei hidrocarburilor, intermedierilor financiare, industriei de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou (intre 6 si 7%).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a urcat in a sasea luna a acestui an cu 22,5%, in usoara accelerare fata de intervalul mai 2006 - mai 2007, cand cresterea a fost de 21,5%.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut in luna iunie cu 18% fata de a sasea luna a anului trecut, potrivit INS.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri