Avansul afacerilor din industrie din a sasea luna a acestui an este inferior insa celui inregistrat in luna mai, cand volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 8,8% comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent. Cresterea afacerilor industriale se mentine in iunie sub media primelor sase luni ale acestui an, cu un avans de 14,8% fata de acelasi interval al anului trecut.

In luna iunie, cifra de afaceri din industrie a fost sustinuta de afacerile din industria prelucratoare, cu un avans de 8,7% fata de iunie 2006, si de industria extractiva, cu afaceri in crestere cu 6%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere usoara, cu 0,2%, arata datele INS.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in luna iunie in industria bunurilor de capital - de 18% fata de iunie 2006, in industria bunurilor intermediare (+12,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,8%). Afacerile din industria energetica au inregistrat in schimb o scadere cu 7,1%, mentinandu-si declinul din luna precedenta.

Citeste si:

In prima jumatate a acestui an, cifra de afaceri din industria prelucratoare a urcat cu 18,7% fata de acelasi interval din 2006, in timp ce afacerile din industria extractiva au sporit cu 4,1%, iar cele din industria energiei electrice si termice, gaze si apa au inregistrat o scadere cu 7,1%, arata datele Institutului National de Statisitica (INS).

Cele mai importante cresteri ale afacerilor s-au inregistrat in primele sase luni in industria bunurilor de capital, de 27,4%, in sectorul bunurilor de folosinta indelungata (+29,8%) si in industria bunurilor intermediare (+22,6%). Afacerile din sectorul bunurilor de uz curent au avansat cu 13,7%, sub media generala a industriei. In schimb, afacerile din industria energetica a inregistrat o scadere cu 10,6% in prima jumatate a acestui an fata de primul semestru din 2006.