Afacerile sectorului industrial au inregistrat o crestere anuala de 7,8% in iunie

Cifra de afaceri din sectorul industrial a crescut cu 7,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, pe fondul avansului puternic inregistrat in industria prelucratoare si din cea extractiva, care au compensat declinul din sectorul energetic, arata datele publicate vineri de Statistica.

Avansul afacerilor din industrie din a sasea luna a acestui an este inferior insa celui inregistrat in luna mai, cand volumul cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 8,8% comparativ cu luna corespunzatoare a anului precedent. Cresterea afacerilor industriale se mentine in iunie sub media primelor sase luni ale acestui an, cu un avans de 14,8% fata de acelasi interval al anului trecut.

In luna iunie, cifra de afaceri din industrie a fost sustinuta de afacerile din industria prelucratoare, cu un avans de 8,7% fata de iunie 2006, si de industria extractiva, cu afaceri in crestere cu 6%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a inregistrat o scadere usoara, cu 0,2%, arata datele INS.

Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in luna iunie in industria bunurilor de capital - de 18% fata de iunie 2006, in industria bunurilor intermediare (+12,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,8%). Afacerile din industria energetica au inregistrat in schimb o scadere cu 7,1%, mentinandu-si declinul din luna precedenta.

In prima jumatate a acestui an, cifra de afaceri din industria prelucratoare a urcat cu 18,7% fata de acelasi interval din 2006, in timp ce afacerile din industria extractiva au sporit cu 4,1%, iar cele din industria energiei electrice si termice, gaze si apa au inregistrat o scadere cu 7,1%, arata datele Institutului National de Statisitica (INS).

Cele mai importante cresteri ale afacerilor s-au inregistrat in primele sase luni in industria bunurilor de capital, de 27,4%, in sectorul bunurilor de folosinta indelungata (+29,8%) si in industria bunurilor intermediare (+22,6%). Afacerile din sectorul bunurilor de uz curent au avansat cu 13,7%, sub media generala a industriei. In schimb, afacerile din industria energetica a inregistrat o scadere cu 10,6% in prima jumatate a acestui an fata de primul semestru din 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri