Amenzi de peste trei milioane de lei in sectorul panificatiei, in ultimele cinci zile

Presedintele Agentiei pentru Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca in ultimele cinci zile au fost verificate 1.484 de companii din sectorul morarit si panificatie carora li s-au aplicat amenzi de peste trei milioane de lei, iar in 62 de cazuri au fost sesizate organele penale.

"Din controalele efectuate la cei 1.484 de agenti, in peste 85 % din cazuri au fost constatate nereguli, printre care achizitionarea de cereale pe baza de borderouri de la persoane fizice fictive, neinregistrarea activitatii aconomice sau nedotarea cu aparate de marcat", a spus Chitoiu in cadrul unei conferinte de presa.

Acesta a precizat ca, in urma neregulilor constatate, Fiscul a aplicat amenzi de 3.095 lei si a confiscat bunuri in valoare de 1.517.523 lei.

"Reprezentantii Garzii Financiare au consficat peste 153. 000 de kilograme de cereale, in jur de 7.189 kilograme de paine si 82 de tone de faina", a mentionat Chitoiu.

Potrivit lui Chitoiu, in urma controalelor, au fost depistate 62 de cazuri de evaziune fiscala, fiind facute sesizari penale. In ceea ce priveste ponderea evaziunii fiscale in sectorul morarit si panificatie, Chitoiu a mentionat ca desi nu exista o estimare, se poate aprecia ca "nivelul evaziunii este foarte mare". "La aceste controale efectuate in ultimele cinci zile, se adauga controalele din perioada ianuarie-iulie. In perioada mentionata, au fost verificati 3.457 de agenti economici si pentru neregulile constatate au fost aplicate amenzi de 4,1 milioane de lei", a explicat Chitoiu.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, saptamana trecuta, ca in urma sedintei de Guvern s-a decis ca autoritatile competente sa verifice producatorii de paine pentru reducerea evaziunii, dupa finalizarea acestor controale urmand sa se discute despre o eventuala reducere a TVA la paine. Potrivit lui Remes, rezultatele acestor controale vor duce la inchiderea unui numar de producatori "care au fugit de fiscalitate".

In ceea ce priveste scumpirea painii, Remes a subliniat ca "aceasta majorare de pret nu este justificata". Producatorul de paine Vel Pitar a majorat pretul painii in medie cu 10% , incepand cu 1 august, aceasta crestere fiind valabila pentru toate produsele de panificatie comercializate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Comisia Europeană aşteaptă un declin al economiei României de 6% în 2020
Setari Cookie-uri