Investitiile straine directe au ajuns la 2,965 miliarde euro in primul semestru al anului, in scadere cu 7,3% fata de perioada echivalenta a anului trecut, acoperind 38% din deficitul de cont curent din prima jumatate a acestui an, arata datele bancii centrale

Gradul de acoperire al deficitului contului curent prin investitii straine directe a urcat usor in iunie pana la 38%, de la 36% in primele cinci luni ale anului. Investitiile straine directe ajunsesera la 2,138 miliarde in primele cinci luni ale anului 2007.

In cadrul investitiilor straine directe in semestrul trecut, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat mai mult de jumatate (52%), respectiv 1,53 miliarde euro, iar creditele intragrup restul de 48%, potrivit BNR.

Investitii straine au fost de 3,2 miliarde de euro in intervalul ianuarie-iunie al anului trecut, insa atunci acopereau 77,8 % din deficitul contului curent, fata de 38% in primul semestru al anului in curs.

Deficitul de cont curent s-a adancit in primele sase luni ale acestui an cu 108,6% fata de acelasi interval din 2006, pana la 7,81 miliarde euro, pe fondul deteriorarii puternice a balantei comerciale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Inca 1,25 miliarde de euro pe factura externa a Romaniei, intr-o luna