O noua strategie de parteneriat pentru urmatorii patru ani va fi stabilita cu Guvernul
Inaintea integrarii europene, Romania are inca o mare problema cu absorbirea fondurilor alocate. Cum nu stim sa facem destule proiecte finantabile, ajutorul Bancii Mondiale in perioada urmatoare se va concentra pe remedierea acestor neajunsuri. Noua strategie este discutata chiar in aceasta perioada de autoritatile romane si Banca Mondiala, urmand sa fie lansata, cel mai probabil, in iulie. Aflat in Romania saptamana trecuta, vicepresedintele regional pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, spune ca strategia se va concentra pe incercarea de a ajuta Romania sa se pregateasca pentru momentul integrarii europene din 2007, si sa fie sigura ca o data intrata in UE poate face fata concurentei.

Cei mai importanti vor fi primii doi ani, cand institutia vrea sa se asigure ca toate reformele structurale ramase vor incepe sa fie rezolvate si ca toate fluxurile financiare care vin de la Bruxelles, din fonduri structurale si de coeziune, vor fi absorbite. O mare parte din strategie se va concentra pe construirea capacitatii de absorbtie a acestor fluxuri financiare, mai ales la nivel regional, unde exista si cele mai mari dificultati. Concret, proiectele Bancii Mondiale vor incerca sa ajute cu precadere autoritatile locale sa poata prezenta proiecte bancabile, acceptabile la Bruxelles, astfel incat sa poata accesa fonduri structurale eliberate pentru comunitatile locale.

Un sprijin asemanator, dar la un nivel mai mic, a fost acordat si pana acum, prin Fondul de Dezvoltare Sociala, care implica micro-proiecte locale, la nivelul comunitatilor, cum ar fi reabilitarea unor scoli sau drumuri. Valoarea asistentei financiare va fi cuprinsa intre 800 de milioane si un miliard de dolari pe parcursul a trei-patru ani. Domeniile vizate cu deosebire vor fi cele in care sunt necesare imbunatatiri in contextul integrarii.

Stim ca in privinta managementului financiar fiduciar, a achizitiilor publice, dar si a protectiei mediului si protectiei sociale Romania va avea obligatii asumate in fata UE, ceea ce inseamna ca si noi va trebui sa ne ajustam cerintele in aceste domenii, spune Katsu. Potrivit afirmatiilor sale, autoritatile romane trebuie sa isi prezinte foarte clar si propriile prioritati, indicand zonele in care doresc sa fie sprijinite. Reforma pensiilor si a administratiei fiscale sunt doua dintre domeniile in care Banca Mondiala si-a exprimat disponibilitatea de a ajuta, bineinteles in masura in care acestea se vor numara si printre prioritatile Guvernului. Pentru a acorda finantarea, Banca Mondiala va monitoriza in continuare performantele macroeconomice ale tarii, alaturi de FMI si institutiile europene.

Bani de la Banca Mondiala pentru Romania

In urmatorii 3-4 ani 800-1.000 (mil. USD)

Imprumuturi acordate din 1990 4.200

Portofoliu curent de investitii 1.200

Sume absorbite pana in aprilie din Programul de Finantare Rurala 24

Imprumut pentru combaterea dezastrelor naturale 150

Imprumut PAL (componenta sept. 2004) 150

In urmatorii patru ani am putea primi aproape un miliard de dolari, un sfert din valoarea totala a imprumuturilor acordate din 1990 pana in prezent.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri