Analistii Raiffeisen Bank estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste pana la 14% din produsul intern brut (PIB) pana la sfarsitul anului 2007 si se asteapta ca investitiile straine directe sa acopere 40% din acesta, conform unui raport citat de NewsIn.
In plus, banca se asteapta ca acoperirea acestui deficit prin investitii straine directe sa se mentina la aproximativ 40% in 2007.

Deficitul de cont curent s-a adancit in primele cinci luni ale acestui an cu 104,01% fata de acelasi interval din 2006, pana la 5,941 miliarde euro, pe fondul deteriorarii puternice a balantei comerciale, a anuntat, luna trecuta, Banca Nationala a Romaniei (BNR). Ponderea deficitului de cont curent in PIB la sfarsitul anului 2007 a fost estimata la 5,13%, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza.

In ceea ce priveste inflatia, Raiffeisen vede mai multe riscuri decit banca centrala a Romaniei.

Divizia de cercetare a bancii austriece estimeaza ca rata anuala a inflatiei ar putea sa depaseasca 4,5% in urmatoarele luni. Rata anuala a inflatiei ar putea cadea temporar la 4% in decembrie doar daca guvernul nu va majora in mod substantial costurile de administrare pana la sfarsitul anului.

Drept rezultat, orice majorare ale costurilor de administrare peste estimarile curente ale bancii (de 5,4% la sfarsitul lunii decembrie) ar putea avea drept rezultat urcarea ratei anuale a inflatiei peste 4% la sfarsitul anului.

Masurile luate de Banca Nationala a Romaniei au drept scop reducea volatilitatii de pe piata monetara, pentru a permite o mai buna administrare de catre banci a lichiditatilor si pentru a limita operatiunile speculative de pe piata, spun analistii Raiffeisen.

Raiffeisen estimeaza ca BNR va mentine dobanda de referinta la nivelul de 7% pana la sfarsitul acestui an.

Creditele non-guvernamentale continua sa creasca intr-un ritm foarte rapid, observa Raiffeisen. Cresterea creditelor in valute s-a accelerat in ultimele luni, ritmul de crestere depasindu-l pe cel al creditelor in lei, afirma Raiffeisen.

Datele statistice sunt insa distorsionate pentru ca multe banci si-au vandut portofoliile de credite in strainatate, mentioneaza analistii de la Raiffeisen.

"Se pare ca banca centrala crede ca nivelurile ridicate ale plafonului minim al rezervelor poate stopa expansiunea creditarii", spun analistii Raiffeisen.

Avand in vedere aceste circumstante, spun anlistii Raiffeisen, "noi nu ne asteaptam la o reducere a nivelului minim al rezervelor in perioada urmatoare".

Raiffeisen observa o depreciere a leului fata de euro in ultimele saptamani, avand in vedere ingrijorarile legate de criza ce afecteaza piata americana a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, ce s-a extins, afectand pe langa pietele in curs de dezvoltare si pietele dezvoltate.

"Atmosfera din piata regionala va continua sa fie principalul punct de influenta a ratei de schimb euro/leu", afirma Reiffeisen.

Atat timp cat nesiguranta pe pietele monetare straine ramane la niveluri ridicate, Raiffeisen nu se asteapta ca leul sa se aprecieze rapid in perioada urmatoare. Banca vede chiar mai importante riscurile legate de o posibila continuare a deprecierii leului, care nu ar trebui sa fie ignorate.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri