Desi au fost facute progrese la insusirea reglementarilor europene privitoare la achizitii publice si la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, oficialii UE se asteapta ca acestea sa fie si aplicate in practica. Sosit in Romania pentru doua zile, Alexandre Schaub, director general in Comisia Europeana pentru piata interna si servicii, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa: "Nu este suficient sa fi tiparit multe pagini in Monitorul Oficial, conteaza daca aceste reguli sunt aplicate eficient".

Oficialul european a apreciat ca Romania a facut progrese in transpunerea legislatiei europene in cea interna, dar ca "testul" pentru Romania il reprezinta crearea capacitatilor administrative si juridice pentru a pune in practica acquis-ul comunitar. Interesul oficialului CE este indreptat spre respectarea si implementarea regulilor achizitiei publice si a celor privitoare la proprietatea intelectuala si industriala. In ultimul caz nivelul de piratare, falsificare a programelor software, muzica, filme este "mult prea mare". In privinta achizitiilor publice Alexandre Schaub a criticat voalat modul de contractare a contractelor semnate cu Bechtel si Eads spunand ca "Aceste situatii nu constituie semnale utile din punct de vedere politic".

Totusi, pana la aderare Romania decide singura modul de alocare a banilor publici nefiind obligata sa respecte legile din UE, dar este "o chestiune de bun-simt" respectarea regulilor uniunii, cum aceasta poate asigura cheltuirea eficienta a banilor publici.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si