Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, va participa, cu incepere de duminica, la Reuniunea anuala a Consiliului Guvernatorilor BERD, ocazie cu care oficialul roman va solicita mai multor agentii de rating importante o nota mai buna pentru ratingul de tara. Potrivit unui comunicat de presa la ministerului de resort, ministrul va pleda pentru primirea de catre Romania a unui rating investitional scazut.

Pe langa ministrul Popescu, care are si functia de guvernator la BERD pentru tara noastra, delegatia va mai include pe Mugur Isarescu, guvernator supleant la BERD, si pe Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Cu aceasta ocazie, delegatia romana va prezenta si "experienta tarii noastre in aplicarea cotei unice de impozitare", dupa cum se precizeaza in comunicatul Finantelor. Ratingul Romaniei a fost ridicat recent de agentia Fitch, aceasta fiind prima agentie care a plasat Romania la categoria "Investment grade".

Fitch a crescut ratingul la imprumuturile in moneda convertibila cu doua note (de la BB la BBB-), plasand tara noastra alaturi de Croatia si Bulgaria, dar cu doua trepte mai jos de Polonia. Chiar daca alte agentii nu si-au revizuit recent ratingul acordat Romaniei, obligatiunile in euro emise de tara noastra sunt considerate ca facand parte din categoria "investment grade" Agentiile de rating estimeaza ca pentru tara care detine acest calificativ sunt aproape excluse riscurile de neplata, iar bancile au sanse maxime de recuperare a sumelor investite in obligatiunile emise de acestea.