Copiii functionarilor romani angajati in institutiile europene, precum si cei ai functionarilor din cadrul Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana vor frecventa gratuit scolile europene.
Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, proiectul de lege pentru aderarea Romaniei la Conventia privind definirea statutului scolilor europene, semnata la Luxemburg, la 21 iunie 1994 si intrata in vigoare la 1 octombrie 2002.

Scolile europene au fost infiintate in vederea asigurarii educatiei copiilor personalului angajat in institutiile comunitare. In calitatea sa de membru al Uniunii Europene, Romania poate sa adere la Conventia privind Statutul Scolilor europene.

In prezent exista 14 scoli, respectiv: Alicante, Bruxelles I, Bruxelles II, Bruxelles III, Bruxelles IV (incepand din septembrie 2007) Mol, Frankfurt, Karlsruhe, Munchen, Bergen, Varese, Culham, Luxemburg I si Luxemburg II, repartizate in Italia, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie si Luxemburg.

In fiecare scoala, procesul de instruire cuprinde trei cicluri: prescolar, primar si secundar. Fiecare tara are dreptul la propria sectie lingvistica, daca se intruneste numarul necesar de elevi pentru constituirea unei sectii lingvistice, respectiv 75 de elevi in ciclul primar, dupa cinci ani de la deschidere si 84 in ciclul secundar, dupa sapte ani de la deschidere.

Elevii scolilor europene se pot inscrie la sectiile deja existente sau la sectia nationala. Sectiunile lingvistice nationale se pot deschide si fara respectarea acestor criterii, in conditiile in care cheltuielile aferente se suporta de catre statul care solicita deschiderea.

Programele de invatamant ale diferitelor sectii lingvistice sunt identice, cu exceptia limbii materne. Bacalaureatul european este recunoscut in toate tarile membre, dar si in anumite tari, precum Elvetia si Statele Unite.

Modalitatile concrete de punere in aplicare a conventiei privind definirea statutului scolilor europene vor fi stabilite prin acte normative ulterioare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri