Peste 80% din romanii plecati la munca in strainatate, prin Agentia de Ocupare, in prima jumatate a anului, au preferat Germania, pentru un salariu maxim de 1.200 de euro, iar din cei 12.000 de romani plecatii prin agentii privati, jumatatea s-au dus la munca in Statele Unite.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), peste 80% din contractele de munca obtinute de romani prin intermediul institutiei de stat, in primele sase luni ale anului, au fost pentru Germania. Astfel, ANOFM a intermediat plecarea a peste 20.000 de muncitori in Germania, unde acestia lucreaza in domeniile sanitar sau gastronomic, in agricultura sau fac menaj. Salariul cel mai mare castigat in Germania este de 1.200 de euro, cel mai mic fiind de 850 de euro, in agricultura.

Celelalte tari in care ANOFM a mai intermediat plecarea romanilor la munca au fost Spania (3.755 de contracte de munca), Franta (54) si Elvetia. Spania are oferta cea mai bogata de locuri de munca romani (agricultura, transporturi, industrie alimentara, gastronomie, comert sau constructii), dar si salariile cele mai mici comparativ cu celelalte tari, acestea fiind cuprinse intre 730 de euro, in agricultura si 1.600 de euro, in constructii. Romanii plecati in Franta lucreaza in agricultura, constructii si in domeniul gastronomic, pentru un salariu maxim de 1.250 de euro.

Desi Elvetia este tara in care romanii castiga cele mai mari salarii, cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, de la inceputul anului doar 27 de romani au obtinut contracte de munca in aceasta tara. Domeniile in care muncitorii romani lucreaza in Elvetia sunt gastronomic, sanitar si in agricultura.

ANOFM mai informeaza ca, prin agentii privati de recrutare si plasare a fortei de munca, au plecat la munca in strainatate aproape 12.000 de romani, jumatate dintre ei preferand Statele Unite ale Americii. Restul tarilor in care romanii au mai obtinut contracte prin firme private au fost Italia (1.461), Cipru (1.335), Germania (522) si Portugalia (344).

Potrivit ANOFM, romanii din strainatate, care au plecat prin intermediul institutiei de stat, au trimis in tara, in primul semestru al anului, aproape 81 de milioane de euro. Totodata, cei 53.000 de romani care au plecat prin Oficiul pentru Migratie anul trecut au castigat un total 157.000.000 de euro, din care aproape o suta de milioane au revenit celor care au lucrat in Germania.

ANOFM intermediaza plecarea la munca in strainatate a romanilor pe baza acordurilor bilaterale in domeniul schimbului de forta de munca. Astfel, angajatorii din respectivele tari trimit agentiei oferte cu numarul de locuri de munca vacante, domeniul si conditiile de angajare, iar pe baza acestor oferte, ANOFM face inscrieri in baza de date si, ulterior, selectii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SUA, Franta si Iordania vor sa-si evacueze cetatenii din Wuhan