Reprezentantii Petrom si ai AVAS au declarat pentru NewsIn, ca reactie la declaratia ministrului Varujan Vosganian privind neincrederea fata de corectitudinea privatizarii companiei, ca societatea si-a indeplinit la zi toate obligatiile din contractul de vanzare.

"Transmitem bilantul catre AVAS in fiecare an, iar Autoritatea a atestat faptul ca Petrom si-a indeplinit toate obligatiile. De asemenea, in ceea ce priveste taxele si redeventele, Petrom este un bun platnic", au precizat reprezentantii companiei.

Totodata, oficiali ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, au afirmat ca monitorizarea postprivatizare a contractului nu a relevat niciun aspect care sa puna la indoiala indeplinirea obligatiilor de catre companie. AVAS urmareste contractul de privatizare al Petrom de la 1 ianuarie 2007, moment de la care a preluat companiile aflate pana atunci in portofoliul Oficiului pentru Privatizare si Participatiile Statului in Industrie, institutie in subordinea Ministerului Economiei.

OPSPI a fost comasat cu AVAS de la 1 ianuarie si AVAS a preluat monitorizarea tuturor contractelor de privatizare incheiate. Monitorizarea postprivatizare dureaza de regula intre trei si cinci ani, insa pentru fiecare clauza in parte difera termenul de urmarire a realizarii obligatiilor.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat joi, la cursurile scolii de vara a Tineretului National Liberal, neincrederea fata de corectitudinea privatizarii Petrom si a recomandat AVAS sa verifice atent modul in care compania isi respecta obligatiile postprivatizare si sa opreasca contractul daca exista motive.

"Si eu manifest neincredere fata de corectitudinea acestei privatizari. Eu recomand AVAS sa verifice cu mare atentie, toate scadentele, daca Petrom isi indeplineste obligatiile si, daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca", a comentat ministrul economiei si finantelor.

Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sunt AVAS cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%. OMV a platit 1,5 miliarde euro pentru pachetul actiuni de 51% cumparat de la statul roman.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Statul rupe acordul cu compania chineză pentru reactoarele 3 și 4 Cernavodă
Setari Cookie-uri