OMV va prezenta AVAS, pana la 30 septembrie, documentele prin care atesta indeplinirea obligatiilor investitionale la Petrom, restul obligatiilor asumate prin contractul de privatizare fiind indeplinite, anunta AVAS.

"OMV este unul dintre cumparatorii care nu au creat probleme AVAS in procesul monitorizarii postprivatizare. Din punctul de vedere al impactului Petrom in economia romaneasca, monitorizarea postprivatizare a contractului pentru Petrom este una speciala, pe care o urmaresc personal, toate clauzele scadente fiind respectate”, a declarat vicepresedintele AVAS pe probleme de postprizatizare, Constantin Botez.

Ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, si-a exprimat, la sfarsitul saptamanii trecute, neincrederea fata de corectitudinea privatizarii Petrom si a recomandat AVAS sa verifice atent modul in care compania isi respecta obligatiile postprivatizare si sa opreasca contractul daca exista motive. "Si eu manifest neincredere fata de corectitudinea acestei privatizari. Eu recomand AVAS sa verifice cu mare atentie, toate scadentele, daca Petrom isi indeplineste obligatiile si, daca are cea mai mica sansa de a opri contractul, sa-l opreasca", a comentat ministrul economiei si finantelor, citat de NewsIn.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sustine ca monitorizeaza clauzele contractului de privatizare incheiat pentru Petrom, urmand aceleasi proceduri stricte ca si in cazul celorlalte 4782 de contracte aflate in prezent in monitorizarea postprivatizare a AVAS. In cazul in care AVAS va constata incalcari ale contractului de privatizare va lua toate masurile care se impun, conform prevederilor contractului si a legislatiei in vigoare, asa cum procedeaza in cazul tuturor contractelor aflate in monitorizare postprivatizare.

AVAS afirma ca OMV si-a indeplinit obligatiile scadente asumate, prezentand documente care atesta indeplinirea acestora.

Actionarul majoritar al Petrom este compania austriaca OMV, care a cumparat 51% din actiuni de la statul roman in 2004, iar ceilalti actionari sunt AVAS cu 20,64%, Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%. OMV a platit 1,5 miliarde euro pentru pachetul actiuni de 51% cumparat de la statul roman.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si