Salariul mediu net a crescut in iulie cu 17 lei (1,66%) fata de luna precedenta pana la 1.040 lei (329 euro), ca urmare a acordarii de prime de vacanta, a indexarilor si a realizarii unor productii mai mari, arata Insitutul National de Statistica (INS).
In luna iulie, castigul mediu nominal brut a fost de 1.402 lei (444 euro), cu 1,8% mai mare fata de luna precedenta, potrivit INS.

Cel mai mare salariu mediu net, de 2.963 lei (938 euro), se acorda in activitatile de intermedieri financiare, iar cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (608 lei, 193 euro).

In luna iulie 2007, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, datorate mai ales acordarii de prime, mai ales de vacanta, indexarilor, negocierilor salariale sau de realizare a unei productii mai mari. Astfel, salariul mediu a inregistrat o crestere cu peste 16% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si o crestere cuprinsa intre cinci si zece procente in industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, agricultura, vanatoare si servicii anexe, administratie publica, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, transporturi aeriene, hoteluri si restaurante sau in productia si furnizarea de energie.

Salariul mediu a crescut totodata, cu intre 3% si 5% si in activitatile anexe si auxiliare de transport, in activitatile agentiilor de turism, activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, in fabricarea substantelor si a producelor chimice, in industria metalurgica, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, in ceasornicarie, in industria de masini si aparate electrice, in industria de masini si echipamente, in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, in constructii, fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie sau in captarea, tratarea si distributia apei.

Cresteri intre 2% si 3% s-au inregistrat in industria altor mijloace de transport, transporturi terestre, transporturi prin conducte, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria alimentara si a bauturilor si in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei.

Scaderile salariului mediu net, fata de luna precedenta, au fost determinate de acordarea de prime si sume din profitul net in luna iunie sau de realizarea unei productii mai mici. Astfel, scaderi ale salariului mediu de peste 15% s-au inregistrat in domeniul intermedierilor dinanciare si cu apropae 11%, in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Salariul mediu net a scazut cu patru pana la noua procente in activitatile de posta si curier, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe si in invatamant si cu doua, pana la trei procente, in posta si telecomunicatii si in transporturile pe apa.

Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre avansul salariului net si inflatie, a fost de 101,4%, ceea ce reprezinta o crestere cu 1,4% in termeni reali a castigului salarial.

Fata de luna octombrie 1990, castigului salarial a fost in luna iulie a acestui an, in termeni reali, mai mare cu 8,2%, in timp ce in iunie salariul mediu net il depasea cu 6,8% pe cel din octombrie 1990.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a urcat in a saptea luna a acestui an cu 23,5%, in usoara accelerare fata de intervalul iunie 2006 - iunie 2007, cand cresterea a fost de 22,5%.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut in luna iulie cu 18,8% fata de a saptea luna a anului trecut, potrivit INS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri