Accesul romanilor in Marea Britanie, tema discutiilor Tariceanu-Miliband

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband, au discutat, marti, la Palatul Victoria, despre posibilitatea reevaluarii reglementarilor privind accesul muncitorilor romani pe piata britanica.

In cadrul intrevederii, seful executivului si-a exprimat interesul pentru intensificarea relatiilor bilaterale si a invitat companiile britanice sa investeasca in Romania, potrivit unui comunicat al Guvernului.

David Miliband a apreciat ca demersurile de promovare a Romaniei si cresterea increderii britanicilor in mediul de afaceri roman ar putea stimula cresterea investitiilor.

Cei doi demnitari au trecut in revista si temele aflate pe agenda europeana, evolutiile din spatiul sud-est european si politica europeana privind securitatea energetica, potrivit NewsIn.

Cotidianul The Guardian scria in iunie, in editia electronica, ca guvernul britanic va analiza posibilitatea de a ridica restrictiile de pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor, pe baza concluziilor unui nou "forum despre impactul migratiei".

Una dintre sarcinile principale ale forumului va fi sa evalueze impactul sosirii a 8.000 de romani si bulgari in primele trei luni dupa aderarea acestor tari. In functie de aceasta si de alte concluzii ale grupului de lucru, guvernul ar putea decide in urmatoarele luni daca ridica restrictiile temporare impuse cetatenilor din cele doua tari. Restrictiile se traduc printr-o cota de 30.000 de muncitori necalificati si limitarea numarului de permise de munca acordate celor calificati.

Ministrul imigratiei, Liam Byrne, care prezideaza grupul de lucru, a declarat ca activitatea acestuia va contibui la introducerea, anul viitor, a unui "sistem pe baza de puncte" dupa modelul australian, destinat sa tina sub control fluxul de imigranti. Se vor introduce o serie de conditii precum calificarea, nivelul de studii si daca activitatea respectiva poate sau nu sa fie prestata de un muncitor britanic. Scopul acestor masuri este ca Londra sa se asigure ca primeste doar imigrantii de care are nevoie.

Forumul, la care iau parte experti ai autoritatilor locale, din sanatate, educatie, politie, sindicate si angajori, va analiza si daca este oportuna alcatuirea unor liste cu regiuni care au nevoie de forta de munca si in care ar trebui incurajata venirea imigrantilor. Forumul va analiza si impactul imigrantilor sositi recent asupra tensiunilor din comunitatile britanice, apoi va incepe studii distincte privind impactul asupra sistemului medical si social, educatie, somaj, locuinte si infractionalitate.

Un al doilea grup de studiu, format din economisti, isi va incepe activitatea in aprilie, pentru a redacta liste cu domeniile de activitate care se confrunta cu lipsa de mana de lucru si proceduri pentru intrarea pe piata a muncitorilor necalificati.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri