Stocurile minime de combustibil pentru iarna care vor asigura consumul national de energie necesita fonduri de 4,32 miliarde lei, potrivit programului de iarna din domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2007 - 31 martie 2008.
Guvernul a aprobat Programul de iarna din domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2007 - 31 martie 2008, document care evalueaza consumul de energie electrica si termica la nivel national, in scopul asigurarii calitatii si sigurantei alimentarii.

Din suma totala, 4,068 miliarde de lei vor fi asigurate din buget, iar 254 de milioane lei din credite. Pentru elaborarea prognozei consumului de energie electrica, s-a luat in calcul o crestere a consumului cu 5,6%, in medie, fata de consumul din perioada similara a anului trecut, considerata o iarna usoara si cu 4,9% comparativ cu iarna din 2005 - 2006, considerata o iarna normala, potrivit NewsIn.

Potrivit comunicatului remis de Guvern, producatorii de energie electrica si-au aratat disponibilitatea de a acoperi un consum mediu mai mare cu aproximativ 3,5% fata de aceste prevederi. Astfel, cantitatile de carbune prevazute in balanta de combustibil pot fi considerate maximale si acopera o cerere de energie electrica mai mare cu circa 9% fata de cat s-a realizat in iarna 2006-2007 si cu circa 8,5% mai mare decat cel din perioada 2005-2006.

Reprezentantii Executivului mai arata ca, in perioada de pregatire a acestor stocuri, adica in lunile iulie, august si septembrie, cererea de consum de energie este preconizata a fi mai mare cu 1,6% fata de perioada similara din 2006. "Din cauza secetei si a prognozei pentru intervalul urmator, Ministerul Economiei si Finantelor si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei vor lua masuri pentru functionarea in conditii de siguranta, stabilitate si profitabilitate a Sistemului Energetic National, de alimentare cu energie electrica a consumatorilor si pregatire a stocurilor pentru iarna", se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste energia termica, estimarile primite din partea centralelor apartinand administratiei publice locale, care asigura peste 70% din necesarul de caldura al populatiei, conduc la o crestere cu 23% fata de ceea ce s-a realizat in iarna 2006-2007 si o scadere cu circa 1% fata de iarna 2005-2006.
Astfel, stocurile minime necesare, constituite la 1 octombrie 2007, au urmatoarea structura: lignit - 3.473.687 tone, huile - 484.271 tone, pacura - 405.985 tone, volumul de apa in lacuri (gradul de umplere) - 58,1%, energie electrica echivalenta in lacuri - 1,661 milioane de MWh.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri