Executia bugetului general consolidat arata, dupa primele opt luni ale anului, un excedent de 0,3% din PIB, dupa ce in primele sapte luni s-a realizat un excedent de 0,5% din PIB, a anuntat ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian.
Deficitul bugetului programat pentru acest an este de 2,8% din PIB.

Vosganian a apreciat ca execedentul obtinut in primele opt luni se datoreaza, in principal, bugetelor locale care au inchis luna august cu un excedent de 0,9% din PIB.

Vosganian a afirmat ca, potrivit programarii bugetare, bugetul trebuia sa inregistreze dupa opt luni un deficit de 1,2% -1,6% din PIB. "Excedentul inregistrat de bugetele locale este inegal distribuit in localitati. Ca urmare, Ministerul Economiei si Finantelor si prefecturile vor prezenta Guvernului un document privind sustinerea financiara a 300-500 de comune", a precizat, citat de NewsIn, Vosganian.

Ministrul economiei si finantelor considera ca inegalitatea inregistrata in dezvoltarea localitatilor va fi diminuata si cu ajutorul legii investitiilor, lege care va fi prezentata Guvernului in perioada urmatoare.

Potrivit ministrului, seceta nu a avut o influenta majora asupra bugetului, ci mai mult asupra cresterii economice. "Seceta a afectat agricultura, care si-a redus ponderea in PIB, dar nu a afectat executia bugetara pentru ca 80% din agricultura nu este fiscalizata. Ca urmare, impactul pe buget a fost scazut", a spus Vosganian.

In privinta veniturilor bugetare, Vosganian a precizat ca veniturile bugetare au ajuns, dupa opt luni, la 98% din programarile pe 2007 si ca spera ca tintele propuse sa fie atinse.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor si Economiei, veniturile bugetare au fost de 76,16 miliarde lei, in primele opt luni din 2007, reprezentand putin peste jumatate din suma totala programata pentru acest an, de 138,8 miliarde lei, si 20% din PIB, in conditiile in care guvernul a estimat ca veniturile vor atinge 35% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri