Temperarea cresterii economice la 5,8% in prima jumatate a acestui an a avut drept cauza declinul inregistrat in sectorul agricol si scaderea incasarilor de taxe si impozite, celelate ramuri ale economiei continuand sa avanseze intr-un ritm ridicat, arata datele Statisticii
"In pofida dificultatilor din acest an provocate in special de seceta, rata de crestere a produsului intern brut se mentine la un nivel ridicat si chiar superior celor mai multe tari din Uniunea Europeana", a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Astfel, la cresterea produsului intern brut (PIB) cu 5,8% in prima jumatate a acestui an fata de acelasi interval don 2006, serviciile au adus 3,2%, constructiile au adaugat 1,7%, iar industria a contribuit cu 1,6%. In schimb, impozitele nete pe produs au avut o contributie negativa, de -0,5%, iar agricultura a tras in jos cresterea economica cu 0,2%.

Agricultura este de altfel un "caz special" in Romania, dar situatia din acest an nu poate fi rezumata doar la seceta, desi impactul acesteia a fost semnificativ, a mentionat Voineagu. El a precizat ca, potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, peste 4 milioane de hectare din totalul suprafetelor cultivate au fost acfectate de seceta, din care mai mult de un milion de hectare in proportie de 100%.

Totusi, pe fondul secetei, care a cauzat o scadere a productiei vegetale, produtia animala a urcat cu 4,8% in primul semestru "datorita sacrificarilor fortate, in special la ovine si bovine in sectorul privat", a mai spus Voineagu. Presedintele INS a mentionat ca acest lucru ar putea fi cauzat indirect tot de seceta, deoarece a scazut cantitatea de furaje disponibila.

Cel mai mare avans s-a inregistrat in primul semestru in constructii, de 31,6% fata de primele sase luni din 2006. Valoarea adaugata bruta din sectorul serviciilor a urcat cu 6,3%, industria a afisat un plus de 5,9%, in timp ce valoarea adaugata in sectorul agricol a scazut cu 6,1%, iar impozitele nete pe produs s-au diminuat cu 4,2%, arata datele INS.

Ponderea cumulata a constructiilor si serviciilor in PIB a urcat in primul semestru al acestui an la 58,2%, fata de 56,4% in prima jumatate a anului trecut.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat in primul semestru avansul intr-un ritm sustinut, de 12,8% fata de prima jumatate a anului trecut, sustinuta de cresterea consumului individual al populatiei cu 11%, in usoara temperare fata de aceeasi periada a anului trecut, cand se inregistrase un avans de 11,8%.

Formarea bruta de capital fix (FBCF), in care intra investitiile in bunuri durabile, a avansat cu 18,6% in prima jumatate a acestui an, in accelerare fata de prima jumatate a anului trecut, cand avansul acestui indicator a fost de 11,9%.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 5,6% in fata de acelasi interval din anul trecut pana la 86,75 miliarde lei (26,43 miliarde euro), mai putin decat estimau analistii. In primul semestru al anului, cresterea economica s-a temperat la 5,8%, fata de 7,4% in prima jumatate a anului trecut.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri