Cum caracterizati sectorul IMM-urilor din România?

Aveti o organizatie foarte activa aici, si asta este foarte bine. În alte tari nu se întâmpla asa. România va intra în curând în UE, ceea ce îi va aduce o multime de oportunitati, dar va trebui sa faceti fata si foarte multor provocari. Firmele trebuie sa fie pregatite sa se adapteze foarte rapid, iar guvernul trebuie sa asigure un sistem de sprijin foarte bun, pentru ca statutul de membru presupune o multime de legi carora fiecare stat trebuie sa li se supuna. IMM-urile trebuie sa se adapteze rapid, si acest sector de afaceri are nevoie de foarte mult sprijin din partea asociatiilor de afaceri, dar si din partea guvernului. Mediul de afaceri trebuie sa fie cât mai permisiv. Si acum este dificil sa pornesti o afacere, sa faci rost de finantare, dar lucrurile se pot complica dupa 2007.

Au IMM-urile românesti vreo sansa în fata competitiei europene?

Sigur ca da, eu cred ca au foarte multe sanse. Dar nu trebuie sa pierdeti timpul si sa asteptati momentul aderarii pentru adaptarea la cerintele UE. Lucrurile trebuie facute acum, pentru maximizarea oportunitatilor legate de integrarea în UE. Aveti o perioada de tranzitie de doi ani, care trebuie folosita. WASME este dispusa sa asiste acest proces de adaptare, astfel încât întreprinzatorii români sa poata beneficia la maximum de oportunitatile integrarii.

Ce rol are statul în activitatea IMM-urilor?

Rolul statului este acela de a facilita activitatile economice, de a face viata acestora cât mai usoara. Rolul statului este de a oferi cât mai multe oportunitati, nu de a pune bariere în dezvoltarea mediului de afaceri, pentru ca IMM-urile sunt cele care genereaza cresterea economica. 99% din sectorul de afaceri al fiecarei tari este reprezentat de IMM-uri si din acest motiv ele au nevoie de o atentie speciala. Exista companii mari, care angajeaza 1.000-2.000 de oameni, si ele sunt foarte atent ascultate de „urechile” guvernului, dar baza economiei este formata din IMM-uri. Inovatia provine în special din mediul IMM-urilor. Nici o afacere nu porneste direct ca o firma mare. Toate pornesc de la statutul de IMM-uri. Daca exista mediul de afaceri corect si input-urile necesare, aceste afaceri vor creste, vor genera bunastare si mai putini someri.

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu

Face destul statul român pentru IMM-uri?

Pe parcursul celor 15 ani de când a început tranzitia la economia de piata, statul român a avut o implicare din ce în ce mai mare în acest domeniu, si România a trecut de la faza de mediu de afaceri restrictiv, prohibitiv, la faza de mediu permisiv. Din pacate, cu toate eforturile si progresele înregistrate în ultimii ani, notabile, fara nici un fel de îndoiala, în România înca nu avem un mediu favorizant pentru IMM-uri. Pentru ca firmele românesti sa poata concura cu succes cu firmele straine este absolut necesar ca ele sa posede acelasi mediu favorizant ca si firmele straine din punct de vedere juridic, bancar, cel al consultantei, al trainning-ului si al culturii antreprenoriale. Fara un mediu similar celui din statele UE, ne va fi foarte greu sa rezistam dupa anul 2007, pentru ca vom intra în competitie directa si vom lupta fara nici un fel de restrictii cu peste 24 de milioane de IMM-uri din toata Europa, care, în cea mai mare parte, beneficiaza de un mediu favorizant. Problema numarul unu acum este îmbunatatirea mediului de afaceri.

Mai avem doi ani pâna la aderare. Timp ar mai fi. Ce propuneti pentru îmbunatatirea mediului de afaceri în România?


În momentul de fata am pregatit o noua varianta de lege a contractelor, similara cu modelul european. În prezent, 25% din firmele din România se plâng de blocaje financiare, si principala cauza este faptul ca nu avem o legislatie europeana eficienta a contractelor. Totul porneste de aici: unii vând, altii cumpara si nu platesc. Din pacate, principalul generator de blocaje în economie este chiar statul român. El provoaca, în mod direct si indirect, peste 67% din blocajul economic. Noi am constituit un grup de lobby parlamentar si, daca legea va fi adoptata, va reprezenta un mare pas înainte pentru crearea unui mediu de afaceri favorizant.

O alta problema este nevoia foarte mare de informatii si de cunostinte în domeniul aquis-ului comunitar. Am discutat cu ANIMMC, care a alocat si niste sume pentru demararea unui program de informare si de pregatire a managerilor români pentru a cunoaste toate conditiile de lucru din mediul european. În plus, România are nevoie de un studiu aprofundat al impactului însusirii aquis-ului comunitar si armonizarii cu standardele europene. Foarte multe dintre firmele românesti nu vor rezista pentru ca trebuie sa faca investitii de natura tehnologica, în protectia mediului, în domeniul calitatii, al managementului etc., or ele nu au suficiente resurse financiare si va trebui sa gândim, cel putin pentru anumite ramuri care au avantaj competitional, o implicare a statului în acest domeniu.

Ramâne de discutat si finantarea acordata de stat pentru IMM-uri. In momentul de fata, în bugetul României sunt cuprinse doar putin peste 1.000 de miliarde pentru IMM-uri, fata de 4.400, cât ar fi trebuit potrivit prevederilor Legii 346. Noi am discutat si cu vicepremierul George Copos, si la nivelul ANIMMC, ca la viitoarea rectificare bugetara sa se aloce bani suplimentari tocmai pentru a pregati firmele românesti sa faca fata competitiei europene. Ni s-a promis sprijin, dar deocamdata promisiunea nu ne încalzeste cu nimic. Pe noi ne intereseaza sa vedem rectificare.