Scumpirea alimentelor si a tarifelor la servicii, in special la cele de posta si telefonie, a urcat inflatia anuala cu aproape 1% in luna august pana la 4,96%, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Indicele preturilor de consum (IPC), indicator care masoara inflatia, a urcat in august cu 0,86% fata de luna iulie. Astfel, preturile marfurilor alimentare au crescut in august cu 1,68% fata de luna anterioara - dupa ce urcasera semnificativ si in iulie (cu 0,56%), iar tarifele serviciilor s-au scumpit in medie cu 1,06%. In schimb, preturile marfurile nealimentare au urcat doar usor in a opta luna a anului, cu 0,08% fata de luna precedenta, dupa ce coborasera in iunie cu 0,1% si in iulie cu 0,67%.

Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna august la paine si produse de panificatie (cu 3,44%), legume (cu 3,83%), oua (13,55%), precum si la servicii postale (23,26%) si de telefon (3,01%).

Fructele proaspete s-au scumpit in medie cu 2,91% in luna august fata de luna anterioara, iar pretul citricelor si fructeleor meridionale au urcat si ele cu aproape 1%.

La categoria marfurilor nealimentare, o crestere semnificativa a preturilor s-a inregistrat doar la autoturisme si piese de schimb, care s-au scumpit cu 1,07% fata de luna precedenta, si la tutun si tigari, care au urcat cu 0,85%.

Inflatia anuala medie s-a temperat usor in august pana la 4,3%, nivel inferior celui atins in luna precedenta, de 4,4%.

Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni (septembrie 2006 - august 2007) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2005 - august 2006) atat cea determinata pe baza IPC cat si cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 4,3% pe total, arata datele INS.

Inflatia de baza, din care se scad preturile administrate si cele volatile, asa numita inflatie "core", pe care banca centrala o considera un semnal pentru politica monetara, a urcat de asemenea puternic in august, cu 0,80%.

In iulie, inflatia anuala a fost de 3,99%, in urcare fata de iunie, cand indicele anual al preturilor de consum a fost de 3,80%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri