FT: Romania si Bulgaria prezinta in continuare riscuri pentru investitori

Investitorii interesati de Romania sau Bulgaria sunt confruntati in continuare cu riscuri mult mai mari comparativ cu statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, potrivit Financial Times (FT).

Chiar si sub regimul comunist, statele din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica erau caracterizate de niveluri diferite ale riscurilor pentru potentialii investitori sau parteneri comerciali, se spune in articolul FT.

Astazi, aceste disproportii de practica si experienta comerciala s-au largit considerabil, este de parere cotidianul britanic.

in Europa Centrala si in statele baltice, cele opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sunt din ce in ce mai integrate in economia Europei Occidentale, mai ales cu Germania.

Astfel, potrivit estimarilor Comisiei Europene din aceasta vara, atat Bulgaria cat si Romania sunt confruntate cu probleme grave legate de coruptie, in cazul Bulgariei fiind mentionata si activitatea grupurilor infractionale organizate.

Potentialul acestor doua state ar fi fost considerabil, mai ales in ceea ce priveste Romania, precizeaza Financial Times.

Stabilitatea economica si politica nu este momentan garantata in ceea ce priveste cele doua state, mentioneaza cotidianul financiar citat.

In Romania, unde produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere de 7,7% in 2006, sunt vizibile semne ale unei supraincalziri a economiei, deoarece cheltuielile publice si private avanseaza intr-un ritm accelerat, iar deficitul de cont curent a urcat pana la 11,6% din PIB.

Financial Times observa ca, in aceeasi perioada, politica interna a fost afectata de "luptele politice" intre presedintele Traian Basescu si guvern.

In Bulgaria, situatia politica a fost mai stabila, insa economia a fost mult mai vulnerabila la socurile externe, deficitul de cont curent crescand in 2006 pana la 14,8% din PIB.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri