Reactorul nuclear al Unitatii 2 de la Cernavoda a atins pentru prima data 100% din capacitatea nominala miercuri dimineata, la ora 4.00, in urma avizului dat de Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in data de 5 septembrie, a informat Nuclearelectrica.
Potrivit comunicatului remis de Societatea Nationala Nuclearelectrica, atingerea capacitatii nominale de 100% reprezinta finalul unui proces cu mai multe etape.

Astfel, etapa de punere in functiune a pornit de la teste si probe individuale, probe pe grupe de sisteme din partea nucleara si cea clasica a Unitatii 2, incarcarea combustibilului nuclear, atingerea primei criticitati, ridicarea puterii cu prima conexiune la sistemul energetic si apoi probele complexe la palierele de putere de 25%, 50% si 75% din puterea nominala a reactorului, potrivit NewsIn.

Inspectorii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si ai Inspectoratului de Stat pentru Cazane si Instalatii de Ridicat (ISCIR) au controlat desfasurarea acestor activitati, certificand calitatea lucrarilor efectuate si indeplinirea tuturor cerintelor pentru cresterea puterii reactorului nuclear.

Nuclearelectrica mai informeaza ca, in continuare, se vor desfasura teste de calibrare, de corelare a puterii turbinei cu cea a reactorului nuclear, urmand proba contractuala de functionare neintrerupta timp de zece zile. Trecerea la exploatarea comerciala a Unitatii 2, prevazuta catre sfarsitul lunii septembrie 2007 si cresterea aportului energiei nucleare in Romania la circa 18-20%, va avea efecte imediate in planul stabilitatii sistemului energetic si al mentinerii tarifului pentru populatie.

Totodata, prin conectarea Unitatii 2 de la Cernavoda la sistemul energetic national, energetica nucleara romaneasca isi aduce contributia la securitatea in aprovizionarea cu resurse energetice a Romaniei si a Uniunii Europene, in conditii de eficienta si siguranta, fara producerea de emisii poluante cu efect de incalzire a climei, se mai arata in comunicat.

CNCAN a dat, in urma cu o saptamana, avizul pentru cresterea la 100% din puterea nominala la Unitatea 2 de la Cernavoda. Directorul Directiei reactori nucleari din CNCAN, Lucian Biro, declara la acea data, ca se mai fac inca teste la Unitatea 2 de la Cernavoda, urmand ca la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce acestea se finalizeaza, CNCAN sa emita autorizatia de functionare pentru Unitatea 2.

Reactorul 2 de la Cernavoda a fost conectat la sistemul energetic national in data de 7 august, urmand sa intre in exploatare comerciala la finele lunii septembrie 2007. Prima conexiune la sistemul energetic s-a facut la 25% din puterea nominala a reactorului, de circa 700 MW.

Unitatea 2 a fost realizata pe baza unui contract de conducere de lucrari incheiat in 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si ANSALDO-Italia. Reactorul CANDU 6, care echipeaza Unitatea 2 este al doilea reactor de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda, primul functionand din 1996.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri