Ministrul a adaugat ca in programul pentru tehnologizare si dezvoltare s-au inscris 2.271 intreprinderi. Potrivit lui Silaghi, ministerul va semna saptamana viitoare un protocol cu zece banci - printre care Banca Carpatica, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank si Banca Transilvania - la care IMM-urile vor putea apela pentru imprumuturi.

Pentru dezvoltarea sectorului IMM, ministrul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a indicat doua directii. Prima se refera la incurajarea IMM-urilor sa se transforme in societati pe actiuni si sa se listeze la bursa. "Capitalizarea pe bursa este o alta sursa de bani pentru dezvoltare. Avem modelul Poloniei unde demersul a avut succes", a explicat Silaghi, care a precizat ca deja a avut discutii cu reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in acest sens.

Cea de-a doua directie pentru dezvoltarea IMM-urilor este informatizarea acestora. "Din cauza lipsei informatizarii, IMM-urile pierd bani si informatii", a spus Silaghi.

Lista cu solicitantii inscrisi se afla pe site-ul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Tot aici vor fi anuntati si solicitantii care au fost declarati eligibili si acceptati pentru evaluarea in scopul finantarii.

Citeste si:

Pentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finantarii nu poate sa depaseasca echivalentul a 10.000 euro, pentru intrepriderile nou-infiintate si microintreprinderi, iar in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii suma solicitata nu poate fi mai mare de 50.000 euro si 60% din valoarea proiectului.

Institutia de credit va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, reprezentand minim 25% din valoarea proiectului de investitii, credit acordat in conditiile de piata si care nu este garantat de stat.

Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in numerar. Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand). O intreprindere poate accesa o singura data acest program.