Ministerul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM), Comert, Turism si Profesii Liberale a suplimentat fondurile destinate dezvoltarii si tehnologizarii IMM-urilor pana la 76 de milioane de lei, de la 40 milioane lei, a declarat ministrul Ovidiu Silaghi, citat de NewsIn, intr-o conferinta de presa.
Ministrul a adaugat ca in programul pentru tehnologizare si dezvoltare s-au inscris 2.271 intreprinderi. Potrivit lui Silaghi, ministerul va semna saptamana viitoare un protocol cu zece banci - printre care Banca Carpatica, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank si Banca Transilvania - la care IMM-urile vor putea apela pentru imprumuturi.

Pentru dezvoltarea sectorului IMM, ministrul pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a indicat doua directii. Prima se refera la incurajarea IMM-urilor sa se transforme in societati pe actiuni si sa se listeze la bursa. "Capitalizarea pe bursa este o alta sursa de bani pentru dezvoltare. Avem modelul Poloniei unde demersul a avut succes", a explicat Silaghi, care a precizat ca deja a avut discutii cu reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in acest sens.

Cea de-a doua directie pentru dezvoltarea IMM-urilor este informatizarea acestora. "Din cauza lipsei informatizarii, IMM-urile pierd bani si informatii", a spus Silaghi.

Lista cu solicitantii inscrisi se afla pe site-ul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Tot aici vor fi anuntati si solicitantii care au fost declarati eligibili si acceptati pentru evaluarea in scopul finantarii.

Pentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finantarii nu poate sa depaseasca echivalentul a 10.000 euro, pentru intrepriderile nou-infiintate si microintreprinderi, iar in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii suma solicitata nu poate fi mai mare de 50.000 euro si 60% din valoarea proiectului.

Institutia de credit va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, reprezentand minim 25% din valoarea proiectului de investitii, credit acordat in conditiile de piata si care nu este garantat de stat.

Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in numerar. Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand). O intreprindere poate accesa o singura data acest program.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri