Investitiile straine directe au scazut cu 13% in primele sapte luni

Investitiile straine directe au ajuns la 3,473 miliarde euro in primele sapte luni ale anului, in scadere cu 13,2%% fata de perioada echivalenta a anului trecut, acoperind 38,7% din deficitul de cont curent din intervalul ianuarie-iulie al acestui an, arata datele bancii centrale.

Gradul de acoperire al deficitului contului curent prin investitii straine directe a urcat usor in iulie pana la 38,7%, de la 38% in primele sase luni ale anului. Investitiile straine directe ajunsesera la 2,965 miliarde euro in primul semestru al anului 2007.

In cadrul investitiilor straine directe in perioada ianuarie-iulie, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat mai mult de jumatate respectiv 50,2%, iar creditele intragrup restul de 49,8%, potrivit BNR.

Investitii straine au fost de 4 miliarde de euro in intervalul ianuarie-iulie al anului trecut, insa atunci acopereau peste 80% din deficitul contului curent, fata de 38,7% in primele sapte luni ale anului in curs.

Deficitul de cont curent s-a adancit, in primele sapte luni ale acestui an, cu 98,3% fata de acelasi interval din 2006, pana la 8,87 miliarde euro, dupa ce avansare cu peste 108% in prima jumatate a anului, alimentat de dezechilibrul comercial in continua agravare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri